شله زرد؛ یک دسر محبوب و خوش طعم
شله زرد یکی از دسرهای سنتی ایرانی محسوب می شود که بسیار خوش طعم است. بسیاری از ایرانیان شله زرد را در مراسم ها و دورهمی ها سرو می کنند. در واقع شله زرد یکی از دسرهای جدا نشدنی از سفره افطار است که قصد داریم در این مقاله شما را با طرز تهیه شله زرد خانگی آشنا کنیم.
ایرانیان برای مراسم افطار شله زرد سرو می کنند. همچنین در ماه محرم بسیاری نیز شله زرد می پزند و به عنوان نذری آن را بین مردم پخش می کنند. بهتر است بگوییم شله زرد بیشتر در مراسم مذهبی سرو می شود. گفته می شود که شله زرد برای اولین بار در کرمانشاه پخته شده است.
این دسر عطر و طعمی بسیار مطبوع دارد که عده کثیری طرفدار این دسر هستند. در پخت این دسر از برنج و زعفران و دارچین استفاده می کنند. البته با اضافه کردن گلاب و هل، عطر و طعم آن بی نظیرتر می شود.
مطلب مرتبط: طرز تهیه کیک خیس شکلاتی
در این مقاله سعی داریم که طرز تهیه شله زرد را با شما به اشتراک بگذاریم و امیدواریم لذت ببرید.
مواد مورد نیاز برای ۴ نفر
- برنج ۱ پیمانه (بهتر است که برنج نیم دانه باشد)
- آب ۱.۵ لیتر
- شکر ۲۲۵ گرم
- گلاب ۲۵ میلی لیتر
- زعفران ساییده شده نصف قاشق چای خوری
- خلال بادام ۵۵ گرم
- پودر هل در صورت دلخواه نصف قاشق چای خوری
- پودر دارچین به مقدار لازم برای تزیین
دسرهای مشابه شله زرد
در این بین دو نوع دسر دیگر وجود دارد که تشابه زیادی به شله زرد دارند. یکی از این دو نوع دیگچه مشهدی است که بسیار لذیذ است و در آن از شیر هم استفاده می کنند. تمامی مواد مورد نیاز برای پخت دیگچه مشهدی شبیه به شله زرد است با این تفاوت که در آن از شیر هم استفاده می کنند و شکل ظاهری آن کمی متفاوت است.
شیر برنج نیز یکی از آن دسرهاست که تشابه زیادی به شله زرد دارد با این تفاوت که زعفران ندارد. البته در خیلی از مناطق شیربرنج را به عنوان غذای اصلی همراه با نان سرو می کنند. استفاده از دارچین و پودر گل سرخ نیز همراه با شیربرنج کاملا اختیاری است و به سلیقه فرد بستگی دارد.
مروری کوتاه بر خواص مواد مورد نیاز شله زرد
زعفران:
- دارای آنتی اکسیدان
- رفع خستگی
- کاهش درد
- حفظ سلامت تنفس
گلاب:
- تقویت مو
- شفاف کننده پوست
- بهبود گلو درد
- آرامبخش
- تسکین سر درد
دارچین:
- دارای آنتی اکسیدان
- کنترل کننده قند خون
- جلوگیری کننده از آلزایمر
- تقویت کننده سیستم ایمنی بدن
- کاهش دهنده سطح کلسترول خون
هل:
- کنترل کننده سرطان
- جلوگیری کننده از بیماری های دهان و دندان
- رفع بیماری های مثانه
- بهبود دهنده جریان خون
طرز تهیه شله زرد خانگی
برای تهیه شله زرد بهتر است برنج را به مدت ۱ الی ۲ ساعت بخیسانیم تا نرمتر شود و پخت آن آسانتر شود. بعد از آن برنج را یک دور میشوییم. اگر برنج را بیشتر از یک دور بشوییم امکان دارد خواص آن از بین برود.
اکنون آب را به آن اضافه میکنیم و روی شعله با حرارت زیاد میگذاریم تا جوش بیاید. وقتی که جوش آمد حرارت را به حداقل میرسانیم تا برنج کاملا بپزد و له شود. میتوانیم درب قابلمه را بگذاریم اما باید پیوسته به آن سر بزنیم تا مبادا سرریز شود.
بعد از ۱.۵ ساعت برنج کاملا میپزد و آب آن به حداقل میرسد. شله زرد نباید مقدار زیادی آب داشته باشد و باید قوام و غلظت داشته باشد. حال نوبت شکر است. شکر را اضافه میکنیم و مدام و پیوسته هم میزنیم تا کاملا شکر در آن حل شود.
بعد از این مرحله زعفران ساییده شده و گلاب را اضافه می کنیم و همانطور که گفته شد در صورت دلخواه میتوانید مقداری هل برای خوش عطر شدن آن نیز اضافه کنید. بعد از گذشت ۱۵ دقیقه که شله زرد به قوام دلخواه رسید خلال بادام را اضافه میکنیم و کمی هم میزنیم تا کاملا با شله زرد مخلوط شود.
حال میتوانید آن را درون کاسه ریخته و با مقداری دارچین و خلال بادام آن را تزئین کنید و سرو کنید.
خیلی مفید و بی نظیر بود معلومه خوشمزه ام هس مرسی از مطالبی که در اختیارمون گذاشتی بهترینی شما♥️🥰
فوق العاده است مثل همیشه امیدوارم همیشه موفق باشی و بدرخشی سرآشپز آبی
دستمریزاد عالی موفق باشید
عالی بود ❤
فوق العاده بود مرسی😍
بسیار عالی و خوشمزه💛
ممنون بابت دستور هایی که میفرستید
مرسی گلم ممنونم ازت❤
خیلی خوب بود خوشمزه😋
فوق العاده كامل و عالي 😍 واقعا خسته نباشيد
عالی بود
ایشالله موفق باشید❣
فوق العاده بووووود
ممنون عزیزم خدا قوت😊😊😘
عزیزم عالییییییی😍