آیا مبتلا به کرونا هستید یا دچار بیماری دیگری شدهاید؟
در دسامبر ۲۰۱۹، اولین موارد این ویروس مرموز در ووهان چین گزارش شد. در ابتدا این ویروس به عنوان یک ویروس تنفسی حاد شناخته میشد. پس از آن، این ویروس رسماً Coronavirus 2019 نامگذاری شد که اکنون به COVID-19 مخفف شده است و ده ماه از بروز اولین علائم کرونا میگذرد!
همانطور که از رسانهها میشنویم سازمان بهداشت جهانی بیش از ۲۷ میلیون مورد در سراسر جهان و تقریباً ۱ میلیون مورد مرگ را تأیید کرده است. ما در حال شیوع یک ویروس جهانی هستیم که زندگی ما را به شکلی تغییر داده است که هرگز تصور نمیکردیم.
در اینجا آخرین اطلاعاتی در مورد کووید ۱۹ در زمینه علائم کرونا در بزرگسالان و اینکه برای کاهش و بهبود علائم میتوانید چه کارهایی انجام دهید آورده شده است. ادامه مطلب را بخوانید و برای اطمینان از سلامتی خود و دیگران، شناخت این علائم مطمئنی که نشان میدهد شما به ویروس کرونا مبتلا شدهاید را از دست ندهید.
۱) علائم کووید ۱۹ چیست؟
پس از ابتلا به ویروس کرونا حدود پنج روز طول میکشد تا علائم ظاهر شوند. حدود ۹۷.۵٪ از افرادی که دچار علائم کرونا میشوند پس از گذشت ۱۱ روز از خود علائم نشان میدهند.
طی ده ماه گذشته، آماری در مورد نوع و دفعات علائم COVID 19 جمع آوری شده است. در ابتدا به ما گفته شد که باید مراقب سرفه و تب خشک باشیم، اما اطلاعات جدیدتر نشان میدهند، که علائم دیگری هم ممکن است بروز کنند. مطالعه اخیر اروپا بر روی ۱۴۲۰ بیمار بستری در ۱۸ بیمارستان در سراسر اروپا، علائم COVID را به ترتیب زیر گزارش کردهاند.
- سردرد: ۷۰.۳٪
- از دست دادن حس بویایی: ۷۰.۲٪
- گرفتگی بینی: ۶۷.۸٪
- سرفه: ۶۳.۲٪
- خستگی: ۶۳.۳٪
- درد عضلانی: ۶۵.۲٪
- آبریزش بینی: ۶۱.۱٪
- از دست دادن اشتها: ۵۴.۲٪
- گلودرد: ۵۲.۹٪
- تب: ۴۵.۴٪
جالب اینجاست که گروه علائم کرونا از نظر سن و جنس متفاوت هستند. براساس برخی گزارشات، بیماران جوانتر اغلب علائم گوش درد، آبریزش بینی و گلودرد داشتند و بیماران مسن بیشتر اوقات علائم تب، از دست دادن اشتها و خستگی داشتند. از دست دادن حس بویایی، خستگی، سردرد و انسداد بینی در زنان هم بیشتر دیده شده است.
آیا علائم کرونا در تمام مبتلایان بروز میکنند؟
بسیاری از بیمارانی که به کووید ۱۹ آلوده میشوند هیچ علائمی را تجربه نمیکنند. اما این مورد چقدر معمول است؟ با توجه به تحقیقات انجام شده، ۵ تا ۸۰ درصد بیماران، بدون علائم هستند و گاهی تا بروز علائم یک بازه زمانی طول میکشد. کودکان و بزرگسالان جوان غالبا علائمی ندارند.
به گفته متخصصان، گروهی از افراد که بدون علائم بیماری کرونا هستند به همان اندازه بیماران دارای علائم بیماری، در بینی، گلو و ریههای خود ویروس دارند. این گروه از افراد ممکن است در انتقال ویروس تاثیر کمتری داشته باشند. با این حال، تفاوت در این است که افرادی که علائم کرونا را دارند، میدانند که ویروس دارند و در خانه میمانند. کسانی که از ابتلا به آن بیاطلاع هستند به فعالیتهای عادی روزمره خود ادامه میدهند و ویروس بیشتری را منتشر میکنند.
کرونای بدون علامت و “ابر پخشکنندهها“
ما نمیتوانیم تشخیص دهیم که چه کسی به کووید ۱۹ آلوده است. به اطراف خود نگاه کنید، هر کسی میتواند آلوده به ویروس کرونا باشد. مشکل این است که برخی از افراد ویروس بیشتری نسبت به دیگران منتشر میکنند. به طور متوسط یک فرد مبتلا به کرونا ۱ تا ۳ نفر دیگر را آلوده میکند. اگر بیشتر از این افراد را آلوده کنید، “ابر پخش کننده” نامیده میشوید.
اگر مشاغلی داشته باشید که ارتباط زیادی با افراد دیگر دارید مانند مغازه داری، آرایشگری یا پیشخدمتی ممکن است در صورت مبتلا بودن، اما نداشتن علائم کرونا در انتشار این ویروس نقش داشته باشید. یا اگر اهل سفرهای مکرر هستید و ممکن است غالباً از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنید، باید کاملا نکات بهداشتی و فاصله اجتماعی را رعایت کنید.
مطالعات نشان میدهد که تا ۵۰٪ از افراد در یک بیماری همه گیر به طور طبیعی به زندگی خود ادامه میدهند و به قوانین پایبند نیستند. دادههای شیوع قبلی نشان داده است که ۲۰٪ از مردم مسئول ۸۰٪ از عفونتها هستند.
اکثر مردم نمیخواهند شخص دیگری را ندانسته آلوده کنند. هر یک از ما ممکن است آلوده شویم. ضروری است که همه ما مسئولیت پذیر عمل کرده و از قوانین کنترل عفونت پیروی کنیم.
با پیشرفت بیماری همه گیر، بزرگسالان جوان اکنون به عنوان محتملترین پخش کنندهها در نظر گرفته میشوند. اخیراً بیشترین میزان افزایش عفونت در انگلیس در بزرگسالان ۲۰ تا ۲۹ ساله مشاهده شده است.
بزرگسالان جوان شاید به اشتباه معتقدند که ویروس فقط برای افراد مسن خطرناک است. این حقیقت ندارد! به عنوان مثال، در ایالات متحده، از ۴۲۲۶ بیمار بستری شده برای کووید ۱۹، از هر ۵ نفر ۱ نفر، رده سنی ۲۰ تا ۴۴ ساله دارد.
مقامات نگران هستند که با کاهش قوانین قرنطینه، جوانان بزرگسال خیال کنند این ویروس از بین رفته است. آنها باید به یاد داشته باشند که ویروس از بین نرفته است و تمام قوانین هنوز هم باید رعایت شوند. هر بار که دستورالعملها را زیر پا میگذاریم، ممکن است شخصی را آلوده کنیم که ممکن است از پس عفونت این ویروس برنیاید. ممکن است آن شخص شما باشید یا میتواند پدر و مادر، پدربزرگ و مادربزرگ و یا هر فرد مسن یا بیمار دیگری، همسایگان و دوستانتان باشند.
همه اینها یعنی چه؟ این بدان معناست که بدون وجود علائم کرونا شما هرگز نمیتوانید تشخیص دهید چه کسی میتواند به ویروس آلوده شود. به همین دلیل برای ایمن ماندن، باید حداقل شش فوت از افراد دیگری که در خانه شما نیستند فاصله داشته باشید، بینی و دهان خود را با ماسک صورت بپوشانید، دستان خود را به طور مرتب بشویید و تمام قوانین مربوط به فاصله اجتماعی را با دقت دنبال کنید.
چگونه علائم خفیف کرونا را در خانه درمان کنیم؟
در حال حاضر هیچ درمان موثری برای کووید ۱۹ وجود ندارد. کووید ۱۹ یک ویروس است و آنتی بیوتیکها، ویروسها را از بین نمیبرند، بنابراین هیچ درمانی از طریق آنتی بیوتیکها وجود ندارد. تنها کاری که میتوانید انجام دهید این است که از خود مراقبت کنید، استراحت کنید و منتظر بمانید تا بدنتان آنتی بادی تولید کند که ویروس را از بین ببرد. طبق گزارشات از هر ۵ نفر، ۴ نفر طی دو تا چهار هفته بهبود پیدا میکنند.
در اینجا چند توصیه ساده در مورد نحوه درمان علائم کرونا در خانه آورده شده است:
۱) استراحت کنید: بدن شما برای مقابله با ویروس به انرژی نیاز دارد. در مورد خوابیدن، استراحت کردن، چرت زدن یا انجام ندادن کارها احساس گناه نکنید. باید راحت باشید و از خود مراقبت کنید.
۲) به مقدار زیاد مایعات بنوشید: در نزدیکی خود یک بطری آب خنک داشته باشید و مرتباً جرعه جرعه از آن بنوشید. وقتی تب دارید آب بیشتری از دست میدهید و به راحتی دچار کمآبی میشوید و باید گردش خون خود را بالا نگه دارید.
۳) خنک بمانید: کنار یک پنجره باز بنشینید، اما از کولر استفاده نکنید زیرا این امر خطر انتقال ویروس را افزایش میدهد. از پارچهای خنک روی پیشانی خود استفاده کنید، مکعبهای یخ را بمکید و یک حمام یا دوش آب سرد بگیرید. برای کاهش تب میتوان تحت نظر پزشک از استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کرد.
از میان علائم کرونا ، سرفه میتواند بسیار دردسرساز باشد. نوشیدن لیمو و عسل گرم به اندازه هر داروی سرفه موثر است و میتواند گلودرد را تسکین دهد.
برای بیشتر افراد، نفس نفس زدن یا همان تنگی نفس اتفاق میافتد. در تعداد کمی از موارد، با پیشرفت عفونت و پایین آمدن سطح اکسیژن، تنگی نفس بدتر میشود. ۵ تا ۱۵ درصد بیماران COVID در نهایت برای کمک به تنفس، گاهی به استفاده از دستگاه تنفس و مراقبتهای ویژه نیاز دارند.
به یاد داشته باشید که همه داروهای معمول خود را مصرف کنید. هنگامی که بیمار هستید، خسته خواهید شد، زیرا بدن شما از تمام انرژی خود برای تولید آنتی بادی و مقابله با بیماری استفاده میکند.
چگونه نفس نفس زدن را درمان کنیم؟
بسیاری از بیماران مبتلا به کرونا متوجه سختی نفس کشیدن خود نیستند. این یک پدیده غیر قابل توضیح در این بیماری است. به همین دلیل، به نظر نمیرسد بسیاری از بیماران و مراقبان آنها آگاهی داشته باشند که میزان سختی تنفس آنها چقدر جدی شده است. این میتواند منجربه تأخیر در پذیرش در بیمارستان شود.
در اینجا چند نکته برای تقویت ریهها و درمان تنگی نفس آورده شده است:
سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید. استرس تنگی نفس را بدتر میکند.
ریتم تنفسی خوبی داشته باشید. همیشه هنگام نفس کشیدن، بیشتر از اینکه نفس بکشید نفستان را بیرون بدهید. در غیر این صورت، نفس نفس میزنید و دی اکسید کربن را حفظ میکنید که مضر است. به خاطر بسپارید که برای تخلیه ریهها باید به طور موثرتر نفس بکشید، تا فضای کافی برای پر کردن هوا با آنها وجود داشته باشد.
اتاقتان را به خوبی مرطوب نگه دارید. میتوانید از یک ظرف آب جوش بخار استفاده کنید یا از یک دستگاه مرطوب کننده استفاده کنید. بخار به رفع انسداد مخاط کمک میکند. دوش آب گرم یا حمام بخار هم میتواند کمککننده باشد.
سعی کنید به مدت ۱۰ دقیقه، سه بار در روز صاف بنشینید و یکی دو بار به زور نفس بکشید، این باعث سرفه میشود که خوب است زیرا باعث نرم شدن مخاط قفسه سینه میشود.
چه موقع باید به اورژانس زنگ بزنید؟
اگر با مشاهده علائم بیماری کرونا نگران بدتر شدن وضعیت خود هستید، بدون معطلی با اورژانس تماس بگیرید. در اینجا برخی از علائم کویید ۱۹ نگران کننده هستندد. این لیست، فقط برخی از علائم معمول را در خود دارد، بنابراین یک لیست جامع و کامل نیست:
- شما به سختی نفس میکشید. صحبت کردن برایتان سختتر میشود.
- لبها، انگشتان دست و انگشتان پا کبود به نظر میرسند.
- شما خسته، آشفته یا گیج شدهاید.
- درد قفسه سینه دارید.
- احساس خواب آلودگی میکنید.
اگر به ویروس کرونا مبتلا نشدهاید، پس به چه بیماری دچار شدید؟
وقتی احساس بیماری میکنید و فکر میکنید ممکن است مبتلا به کرونا شده باشید، عفونتها و شرایط دیگری نیز وجود دارد. اگر علائم شما خفیف و در حال بهبود است، ماندن در خانه، استراحت و دادن زمان به بدن برای مبارزه با عفونت بی خطرتر است.
با این حال، اگر به شدت بیمار هستید یا علائم شما بدتر میشود، باید درخواست کمک کنید. تیم پزشکی بسته به علائم و نشانههای شما وضعیت حال شما را می پرسد، معاینه میکند و آزمایشاتی را برایتان مینویسد.
در اینجا برخی از علائم احتمالی دیگر به جز علائم کرونا آمده است:
۱) عفونتهای ویروسی
آنفولانزا سالانه حدود ۱۰٪ از مردم را تحت تأثیر قرار میدهد.
ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) معمولاً نوزادان و کودکان خردسال را مبتلا میکند، تا جایی که میتواند باعث برونشیولیت شود. با این حال، افراد مسن را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
ویروس پاراآنفلوانزا (Parainfluenza Viruses) معمولاً باعث ایجاد کروپ (خروسک) در نوزادان و کودکان خردسال میشود، اما در بزرگسالان مسن نیز باعث برونشیت و ذات الریه خواهد شد.
ویروس آدنوویروس (Adenoviruses) در ماههای زمستان بسیار شایع است و همه گروههای سنی را درگیر میکند و باعث سرماخوردگی، کروپ، برونشیت و ذات الریه میشود.
۲) عفونتهای باکتریایی
استرپتوکوک پنومونیه (Streptococcus Pneumoniae) در ماههای زمستان باعث ذات الریه میشود. این میتواند نوزادان، کودکان و بزرگسالان را تحت تأثیر قرار دهد. میتوانید برای پیشگیری از آن واکسن ذات الریه بزنید.
۳) بیماریهای پوستی
بسیاری از بیماریهای مختلف پوستی با علائم کرونا گزارش شدهاند، اما ممکن است با جوشهای آبله مرغان، کهیر، سرمازدگی، حساسیت و… اشتباه گرفته شوند.
ممکن است عوارض بیماری کرونا طولانی مدت باشد.
برای برخی از بیماران مبتلا به کرونا، علائم بیماری میتوانند طولانی مدت باشند. بعد از کرونا طیف وسیعی از علائم کووید ۱۹ میتوانند ادامه داشته باشند، از تنگی نفس مداوم گرفته تا خستگی، کوفتگی عضلات و اضطراب و افسردگی.
برای کمک به خود چه کاری میتوانید انجام دهید؟
برای خوب ماندن، هوشیاری، آگاهی، پیروی از دستورالعملهای کنترل عفونت و حفظ سلامتی خود، بهترین کاری است که میتوانید انجام دهید.
علائم کرونا را بشناسید و بدانید باید به دنبال چه علائمی باشید. اما به یاد داشته باشید، ویروس کرونا در اطراف ماست و بسیاری از افراد ویروس را حمل و منتشر میکنند که تصوری از ابتلا به این ویروس ندارند. برای محافظت از خود و کسانی که دوستشان دارید، فاصله اجتماعی را رعایت کنید، ماسک بزنید و دستان خود را بشویید. به یاد داشته باشید: ۲۰٪ از جمعیت ۸۰٪ از عفونتهای کرونا را ایجاد میکنند. اجازه ندهید خودتان یکی از این ۲۰٪ باشید.