۸ غذای سالم که نباید بیش از حد مصرف شوند
از زمانی كه ثابت شد رژیم غذایی مدیترانهای سالم تر است، مردم فهمیدند كه چقد غذا در سلامتی موثر میباشد. متأسفانه، بسیاری از شایعههای پیرامون این رژیم غذایی جدید، بر افزایش مصرف یک محصول واحد متمرکز شده است. در صورتی که هیچ غذایی حتی غذای سالم و مفید، نمیتواند به تنهایی تمام مواد مغذی و فواید سلامتی را در خود داشته باشد.
در این مقاله میخواهیم بررسی کنیم که در صورت مصرف بیش از حد مواد غذایی سالم چه اتفاقی میافتد.
۱) هویج
هویج سرشار از بتاکاروتن است که در بدن به ویتامین A تبدیل میشود. چیزی به نام ویتامین A اضافی وجود ندارد زیرا بدن شما به مقدار مورد نیاز، بتاکاروتن را به ویتامین A تبدیل میکند. متأسفانه، بتاکاروتن اضافی در بدن میتواند باعث بیماری کاروتنمی (carotenemia) شود، بیماریای که باعث زرد شدن پوست میشود. به مرور زمان با هضم کاروتن این زردی از بین میرود و هیچ آسیبی به همراه ندارد. بنابراین مصرف بیش از حد هویج آن را از غذای سالم به عامل بیماری تبدیل خواهد کرد.
۲) کامبوچا
نوشیدنی کامبوچا ۲۲۰ سال قبل از میلاد در چین مورد استفاده قرار میگرفته است. این نوشیدنی حاصل از تخمیر چای سبز یا چای سیاه است و علاوه بر خواص چای معمولی، غنی از پروبیوتیک است.
گفته میشود که این نوشیدنی باکتریهای روده را افزایش میدهد. علاوه بر آن این نوشیدنی حاوی ترکیبی به نام FODMAP و بیانکننده مجموعهای از کربوهیدراتهای کوتاه زنجیر موجود در مواد غذایی میباشد که در صورت مصرف زیاد، میتواند باعث نفخ و مشکلات گوارشی شود.
۳) آب
دفع آب و الکترولیتها باید دقیقا با مقدار ورودی آنها هماهنگ باشد. اگر مقدار ورودی از مقدار دفع شده بیشتر باشد، مقدار آن ماده در بدن افزایش خواهد یافت. اگر مقدار ورودی از مقدار دفع شده کمتر باشد، مقدار آن ماده در بدن کاهش خواهد یافت.
مقادیر ورودی آب و بیشتر الکترولیتها معمولا به طور عمده تحت تاثیر عادات خوردنی و آشامیدنی شخص قرار دارد و این امر ایجاب میکند که کلیهها میزان دفع خود را تنظیم کنند تا با مقادیر ورودی مواد مختلف هماهنگی داشته باشد.
عوارض دیگر این نوشیدنی و غذای سالم، در موارد شدیدتر، تجمع آب در جمجمه است که باعث تورم آن و افزایش سایز بطن مغز میشود و به مغز فشار وارد میکند زیرا جمجمه انسان خاصیت انعطاف پذیری ندارد. اگرچه این مورد بسیار نادر است، اما هر دو این موارد در ورزشکاران پس از یک تمرین طولانی و یا در افرادی که مشکلات کلیوی دارند دیده شده است که احساس نیاز شدید به آب دارند.
۴) آووکادو
آووکادو حاوی فیبر و مقدار زیادی ویتامین است و جزء مواد غذایی سالم به شمار می رود. چربیهای اشباع نشده موجود در میوه آووکادو موجب پایین آمدن LDL به عنوان کلسترول بد و افزایش HDL به عنوان کلسترول خوب میشود، مخصوصاً در افرادی که سطح کلسترول بدن آنها به آرامی در حال افزایش است.
اما چربی همچنان چربی باقی میماند. یک آووکادو به تنهایی حاوی ۲۴۰ کالری است که حدود ۱۰٪ – ۲۰٪ از کالری مصرفی ایده آل فرد است و مصرف زیاد کالری نیز میتواند منجربه مشکلات گرفتگی عروق شود. در صورت مصرف خام، هر فرد به طور معمول باید ۱ یا تقریبا نیمی از یک آووکادو را در روز مصرف کند.
۵) چغندر
غذای سالم چغندر منبع عالی ویتامینها و مواد معدنی است. این ماده همچنین حاوی بسیاری از اکسیدهای نیتریک است که در بدن به نیترات تبدیل میشود و میتواند به کاهش فشار خون کمک کند. سپس آنها به نیتروسامین تبدیل میشوند که در گوشت نیز وجود دارد و احتمال ابتلا به بیماریها را افزایش میدهد. به همین دلیل شاید بهتر باشد از مصرف زیاد چغندر و گوشت قرمز اجتناب کنید.
۶) جلبک دریایی
جلبک دریایی نمونهای نادر از یک محصول غیرحیوانی است که سرشار از ویتامین B12 است و جایگزین خوبی برای گوشت در رژیمهای گیاهی وگان و گیاهخواری است. این غذای سالم همچنین به عنوان یک غذای فوق مغذی رایج است که به دلیل داشتن ید و فیبر، میتواند به کاهش وزن کمک کند. اما مصرف زیاد ید میتواند منجربه مشکلات تیروئید و حتی افزایش وزن شود. جلبک دریایی بسته به محل رشد آن ممکن است حاوی مقادیر زیادی فلزات سنگین نیز باشد.
۷) سویا
غذاهای حاوی سویا سرشار از مواد مغذی از جمله ویتامین B، فیبر، پتاسیم، منیزیم و پروتئین مرغوب هستند. غذای سالم سویا یک پروتئین کامل محسوب میشود زیرا حاوی ۹ اسید آمینه ضروری است که بدن قادر به ساخت آنها نیست. اما اگر اخیرا به دلیل مشکلات تیروئید رژیم خود را تغییر دادهاید، مراقب باشید: سویا ممکن است با داروهای هورمونی که برای درمان کم کاری تیروئید در بیماران به خصوص خانمها استفاده میشود، تداخل داشته باشد. اگرچه این موضوع به طور قطعی تأیید نشده است، اما چک کردن آن ضرری ندارد.
۸) دانه چیا
اگرچه دانههای چیا به دلیل دارا بودن امگا ۳ زیاد به عنوان یک ماده غذایی عالی و غذای سالم به فروش میرسد، اما تاکنون هیچ مدرکی در مورد فواید سلامتی آن، به ویژه در مورد بیماریهای قلبی و عروقی یافت نشده است.
جذب امگا ۳ موجود در دانههای چیا نسبت به جذب آن با خوردن ماهی، سختتر است، بنابراین با اینکه مقدار امگا ۳ آن بیشتر است شما نیاز به خوردن حدود ۱۰۰ گرم دانه چیا برای جذب همان اندازه که با خوردن ماهی جذب میکنید دارید. در واقع موضوع از این قرار است: ۱۰۰ گرم دانه چیا حاوی حدود ۵۰۰ کالری است که تقریباً برابر با یک همبرگر است.
آیا فکر میکنید مصرف هر ماده غذایی به مقدار زیاد برای سلامتی شما مفید است؟ به نظر شما چرا مردم در مصرف این غذاهای “سالم” زیاده روی میکنند؟ نظرات خودتان را با ما به اشتراک بگذارید!