روانشناسی دروغگویی، چرا دروغ می گوییم؟

زمان مطالعه: ۵ دقیقه

چه امشب زیبا شده ای! ۵ دقیقه ای دیگه می رسم! چه لباس جذابی برتن داری! این موارد از میلیون ها دروغی می باشد که هر روز یا میگوییم و یا آن ها را می شنویم. تا حالا به این موضوع فکر کرده اید که چه چیزی باعث شده که دروغ بگویید؟ روانشناسی دروغگویی به نکات ریزی که باعث دروغ گفتن شما می شود را به درستی بررسی می کند.

در سنین کودکی بین ۳ تا ۴ سالگی تمام افراد شروع به دروغ گفتن می کنند. در این سن به دانشی از توسعه مغزی می رسیم که اهمیت گفتگو و زبان را درک خواهیم کرد. عده ای دروغ گفتن را امری بیمارگونه و یا اختلال روانی در نظر می گیرند.

البته عده ای نیز مشکل دروغ گفتن دیوانه وار را نقصی در بخش ارتباطات عصبی می دانند. این قسمت در ذهن شما باعث احساس خودشیفتگی، ضد اجتماعی بودن و به عنوان ناهنجاری کمبود همدلی در نظر گرفته می شود.

شاید باید گفت هیچ فردی ذاتا دروغگو نیست و تحت تاثیر محیط زندگی خود این اخلاق را یاد می گیرد. به مرور زمان تکرار این عمل به یک عادت زشت تبدیل خواهد شد که تاثیری بزرگ بر روی شخصیت فرد خواهد گذاشت.

دروغگویی

قدرت اصلی یک رابطه به احساس اعتماد و در عین حال دوری از دروغگویی است. افرادی که دچار دروغگویی هستند به حدی از حالت روانی می رسند که دیگر نه تنها به دیگران حتی به خود نیز اعتماد ندارند. فردی که دروغ می گوید از یک کمبود روانی رنج می برد. در رابطه های جدی و یا دوستانه خود از کسی که دروغ می گوید باید دور بمانید تا به آرامش زندگی خود لطمه نزنید.

دکتر بلا دی پائولو روان شناس دانشگاه ویرجینیا متنی را منتشر کرده که معتقد است دروغ بخشی از تعاملات و زندگی روزانه افراد شده است. روانشناسی دروغگویی بررسی کرده است، مردان و زنان در بخشی از روابط خود بعد از ده دقیقه از آشنایی دروغ خواهند گفت. البته مردان بیشتر از زنان تمایل به دروغ گفتن دارند و سعی خواهند داشت با این عمل توجه دیگران را جلب کنند.

مطلب مرتبط: رمز و راز موفقیت در زندگی چیست؟

۷ دلیل اصلی دروغ گفتن مردم دنیا از نظر روانشناسی دروغگویی

دروغ گفتن

۱) روانشناسی دروغگویی، دروغ و چاپلوسی

یکی از شایع ترین دلایل دروغ گفتن، تملق و چاپلوسی می باشد. حس ناخوشایند تعریف فردی از شما برای هرکسی اتفاق افتاده است. تعریف بی مورد فردی از شما دلایل مختلفی از جمله جلب توجه، جلب اعتماد و نزدیک شدن به شما را در برمی گیرد. البته گاهی در پشت این تعریف ها واقعیتی پنهان شده است.

۲) موقعیت اجتماعی نامناسب

بارها برای هر کسی پیش آمده که به محیطی نامناسب دعوت گردد. به طور مثال دوست ندارید در میهمانی یا دورهمی حضور داشته باشید؛ به علت شرایط جواب رد نمی دهید. در این زمان با بهانه هایی سعی می کنید از حضور در آن محیط دور شوید.

۳) روانشناسی دروغگویی، دروغ گفتن و راضی کردن دیگران 

گاهی با ورود به مغازه ای یا برای دریافت خدمتی قلبا راضی نیستید؛ در این مواقع طرف مقابل به شما دروغ می گوید تا بتواند شما را راضی کند.  این مورد را در فنون بازاریابی بسیار مشاهده خواهید کرد.

دروغگویی

۴) دوری از پیامدهای منفی

کودکان در حال بازی را تصور کنید؛ بعد از یک شیطنت و یا خرابکاری اگر از آن ها سوال کنید، هیچ کدام کار خود را گردن نخواهند گرفت. با بودن شواهد قطعی دست به انکار کار خود می زنند. با بالارفتن سن برای جلوگیری از بروز پیامدهای منفی برخی از رفتار و کارهای اشتباه خود را قبول نخواهیم کرد. به اصطلاح در زبان عامیانه به آن دروغ مصلحتی گفته می شود.

۵) دروغ برای رسیدن به خواسته های مورد نظر

شاید تا این قسمت از متن دروغ می گفتیم تا جان خود را نجات دهیم. در روانشناسی دروغگویی اعلام می کند که در این مرحله عده ای هستند که دروغ را در جهت رسیدن به نتیجه دلخواه می گویند.

۶) روانشناسی دروغگویی، دروغ و جلب توجه دیگران

جلب توجه یا تحت تاثیر قرار دادن افرادی که با ما در ارتباط هستند، همیشه جذابیت دارد. گاهی دروغ را برای اینکه عزیزتر شویم، می گوییم. در مدرسه گاها دیده اید که یک نفر برای جلب توجه دیگران سعی می کند خود را خاص نشان دهد.

دروغ

۷) روانشناسی دروغ؛ دورغ، دروغ می آورد.

گاهی لازم است برای برملانشدن دروغ خود، دوباره دروغ بگویید. این ضرب المثل که دروغ، دروغ می آورد را از بچگی شنیده اید. پس فردی که یکبار دروغ گفته لازم خواهد شد در آینده نیز این عمل را تکرار کند.

خوب از کجا بفهمیم چه کسی دروغ می گوید؟ فردی در روبروی شما نشسته و با شما صحبت می کند. با بررسی چند نمونه می توانید بفهمید که دروغ می گوید. زبان بدن افرادی که نگران برملا شدن دروغ خود هستند، راز آن ها را برملا می کند. این موارد را در روانشناسی دروغگویی مورد بررسی قرار داده اند

۱) حرکات بدنی فرد دروغگو را زیرنظر داشته باشید.

کسی که بدنش را عقب می کشد و فاصله اش را با شما حفظ می کند، ممکن است به شما دروغ بگوید. روانشناسی دروغگویی نتایجی بدست آورده است، فردی که در صحبت سعی می کند از شما دور بماند به احتمال زیاد دروغ می گوید.

۲)روانشناسی دروغگویی، چشم ها رازها را فاش می کنند.

 افرادی که ارتباط چشمی دائمی با شما ندارند و همیشه به گوشه ها نگاه می کنند، معمولا دروغ می گویند.

دلایل دروغگویی

۳) روانشناسی دروغگویی فردی که  دروغ می گوید بیش از حد حرکت بدنی دارد.

بازی کردن بیش از حد با دست و پا  و البته بازی کردن با وسایل همراه شاید نشانه های استرس باشد. فردی که چیزی از شما پنهان می کند و یا دروغ می گوید؛ استرس دارد.

این موارد شاید گاها در افرادی که دروغ می گویند دیده شده باشد. اما نمی توان به طور کل آیتم های بالا را از مشخصات افراد مذکور قرار داد.

شاید همیشه دلیل خاص و یا نیت شومی برای دروغ نداشته باشیم. گاهی به این عمل ناشایست متصل می شویم تا کسی را شاد کنیم و یا از شرایط بدی دور بمانیم. این عادت بد به مرور باعث حس ناخوشایند در خود ما می گردد. برای درمان دروغگویی با پرهیز و تمرین روراستی آرامش خاطر را در زندگی خود برقرار کنیم. داشتن روابط اجتماعی و عاطفی بر پایه اعتماد و روراستی است که در صورت نداشتن این مورد به مرور فرد تنهایی خواهیم شد.

دکتر رابرت فلدمن”Robert Feldman” در رابطه با دورغ گویی و دلایل آن متنی را دارد که به شرح ذیل است.

ما دروغ می گوییم زیرا این روش، شیوه ای بسیار موثر در آداب اجتماعی است. اکثر افراد دوست دارند که دروغ نشنوند، زیرا همیشه فکر می کنند حقیقت را شنیده اند. پس احتمال باور کردن دروغ شما بسیار بالا است.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
دیدگاه شما

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.