راه‌های تقویت خودباوری و عزت نفس (بخش ۳۲ و ۳۳)

زمان مطالعه: ۳ دقیقه

بخش ۳۲

امیدواریم با توجه به جلسات قبل توانسته باشید یک لیست واقعی از نقاط قوت خودتان تهیه کنید. اگر اینطور است حالا وقتش رسیده که توجه بیشتری به آن‌ها داشته باشید تا با تقویت نقاط قوت ، این نقاط حس ارزشمندی در شما را بیدار کنند.

یکی از بهترین تمرین‌ها برای تقویت نقاط قوت این است که روزی یکی از آن‌ها را انتخاب کنید و هر بار که در روز خودتان را به هر بهانه‌ای در آینه می‌بینید آن نقطه قوت را در خودتان تحسین کنید. مثلا اگر یکی از نقاط قوت شما مهربان بودن شماست، یک روز تمام هر بار که خود را در آینه می‌بینید، به چشمان خودتان نگاه کنید و بگویید: ” چقدر مهربان بودنت را دوست دارم.”

شاید این کار از نظر خیلی از شما کار عادی به نظر نرسد، اما آیا اینکه ما به صورت پنهان یا آشکار سال‌های سال خودمان را به خاطر نقاط ضعف خود سرزنش کردیم عادی بوده است؟ علاوه بر این این کار چه تغییری در زندگی ما ایجاد کرد؟

 

پس شاید این تغییر، ارزش این را داشته باشد که امتحانش بکنیم. ناگفته نماند که این تمرین و توجه برای تقویت نقاط قوت ، هیچ ارتباطی با خودبینی ندارد بلکه به نوعی از استعدادهای بالقوه خود استقبال می‌کنیم تا بتوانیم آن‌ها را به فعل تبدیل کنیم و به خودباوری برسیم. علاوه بر این وقتی که ما می‌توانیم ویژگی‌های درون خودمان را واضح و شفاف ببینیم، آن موقع است که می‌توانیم به حقیقت وجود این خصلت‌ها در اطرافیانمان هم پی ببریم چون حالا آن‌ها را به طور واضح می‌شناسیم و این یعنی آغاز سفر دوستی!

اگر چه بعضی از ما، آنقدر شستشوی مغزی شدیم که وقتی این تمرین‌ها را انجام می‌دهیم، احساس حماقت می‌کنیم و عدم پذیرش خودمان را با فرافکنی و یا بهانه‌های دیگر توجیه می‌کنیم. اما سعی کنید حتی شده فقط برای یک هفته فکر کنید که عینک خاصی بر چشمان خود زده‌اید که اگرچه نقاط منفی شما را پاک نمی‌کند بلکه نقاط قوت شما را به صورت پررنگ نشان می‌دهد.

می‌توانید اسم این هفته خود را بگذارید “هفته مچ‌گیری مثبت” یعنی وقتی که کاری را درست انجام می‌دهید، از خودتان مچ‌گیری مثبت داشته باشید. این هفته خودتان را مهمان کوچک‌ترین پیروزی‌ها بکنید و برای هر چیز کوچکی که می‌توان نشانی از موفقیت را در آن دید جشن بگیرید.

بخش ۳۳

عشق‌ورزی، قدردانی، پذیرش و گفتگوهای علاقمندانه با خودمان همه آن چیزی است که نیاز داریم. راهی که به وسیله آن پیمانه شادمانه خودمان را پر می‌کنیم و نیروی راهنمای درونی خودمان را باور می‌کنیم. تقویت نقاط قوت به کمک نوازش کردن و توجه کردن به خود می‌تواند این نیروی راهنمای درونی را بیدار کند. امیدواریم که تمرین جلسه قبل را به خوبی انجام داده باشید چون در غیر اینصورت متاسفانه باید بگوییم که علت آن ضعیف بودن عزت نفس شماست.

 

ممکن است برای انجام ندادن این تمرین بهانه‌های مختلفی داشته باشید، بهانه‌هایی که ذهن ما برای یافتن آن‌ها تلاش زیادی نمی‌کند. اما چرا محض خنده هم که شده یکبار امتحان نمی‌کنید؟ حداقل به خودتان ثابت می‌شود که حاکم درونی شما کیست و آن حاکم بیشتر عیب‌های شما را می‌بیند یا حسن‌های شما را؟ فقط یک مدت کوتاه امتحان کنید و در طول یک روز یک نقطه قوت خود را برای خودتان مدام تکرار کنید و ببینید که با تکرار آن چه حسی در شما بیدار می‌شود.

در بحث تقویت نقاط قوت افرادی را داریم که وقتی یکی از حسن‌های خود را در نظر می‌گیرند، در آن ایرادهای زیادی پیدا می‌کنند. برای مثال شخصی می‌گفت: “من خیلی خیلی مهربانم” و با تکرار این جمله به جای حال خوب احساس اجحاف سراغش می‌آمد. می‌دانید علت چیست؟

اول اینکه وقتی صحبت از این می‌شود که یکی از حسن‌های خود را انتخاب کنید، اغلب سراغ آن نقطه قوتی می‌رویم که می‌شود به همراه کلمه “خیلی” به کار ببریم. یعنی فکر می‌کنیم که اگر “خیلی” از چیزی نباشیم دیگر آن نقطه قوت، حسن محسوب نمی‌شود. غافل از اینکه همان کلمه “خیلی” مشکل شماست، اینکه ما بتوانیم مهربانی را درک کنیم، از مهربانی دیگران لذت ببریم و بتوانیم به موقع مهربان باشیم، یک حسن است و حتما تکرار آن حس بهتری را به ما هدیه می‌دهد.

برای افزایش عزت نفس ، با این تمرین‌های تقویت نقاط قوت متوجه می‌شوید که چطور حتی از حسن‌ها و نقاط قوت خودتان هم با توقعات بیجا، عیب و ایراد می‌سازید و آن را به اطرافیان خود هم انتقال می‌دهید.

موسسه منشور ذهن و زندگی

کانال تلگرام: t.me/manshoorz
اینستاگرام: manshor_z
تلفن ثابت: ۰۲۱۶۵۱۶۸۱۴۹
تلفن همراه: ۰۹۹۰۴۲۲۹۶۸۷

میانگین امتیازات ۵ از ۵
دیدگاه شما

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.