معرفی انواع غذای مفید و مضر برای سرطان سینه
سرطان سینه شایعترین سرطان در زنان است که در ایالات متحده آمریکا با توجه به تحقیقات از بین هر ۸ زن ۱ نفر به این نوع سرطان مبتلا میشود. این بیماری حتی در مردان نیز رخ میدهد، اگرچه سرطان سینه در مردان کمتر از ۱٪ از موارد سرطان سینه را شامل میشود.
آسیب DNA و جهش ژنتیکی ممکن است باعث این بیماری شود. وراثت ژنهای خاص، مانند BRCA1 و BRCA2، میتوانند خطر ابتلا را برای شما افزایش دهند، زیرا میتوانند با چاقی نیز همراه باشند.
سبک و شیوه زندگی شما نقش مهمی دارند، طلق تحقیقات با مصرف زیاد مشروبات الکی، سیگار کشیدن، قرار گرفتن در معرض استروژن و برخی از رژیمهای غذایی از جمله رژیمهای غذایی غربی که دارای غذاهای فرآوری شده هستند، خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش مییابد.
با توجه به مطالعات، رژیمهای غذایی به طور مثال رژیم مدیترانهای را با خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط میسازد. علاوه بر این، برخی غذاهای خاص حتی ممکن است از شما در برابر این بیماری محافظت کنند.
در اینجا ۱۰ ماده غذایی آورده شده که خوردن آنها به شما کمک میکند تا احتمال ابتلا و درگیری با سرطان سینه را کاهش دهید یا حتی در برخی موارد از آن جلوگیری کنید.
غذاهایی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهند.
به خاطر داشته باشید که عوامل زیادی با پیشرفت سرطان سینه مرتبط هستند. در حالیکه بهبود رژیم غذایی شما میتواند سلامت کلی شما را بهبود بخشد و به طور کلی خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد، اما این تنها یک قطعه از پازل است.
حتی با داشتن یک رژیم غذایی سالم، شما هنوز هم نیاز به غربالگری منظم سرطان سینه مانند ماموگرافی و چکاپ دستی دارید. از این گذشته، تشخیص زودرس احتمال زنده ماندن را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد. برای مشاوره در مورد غربالگری سرطان سینه با ارائه دهنده خدمات پزشکی محل خود صحبت کنید.
به طور کلی، تحقیقات نشان میدهد که این غذاها ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهند:
۱) سبزیجات سبز
سبزیجات سبز برگ حاوی آنتیاکسیدانهای کاروتنوئیدی، از جمله بتاکاروتن، لوتئین و زاکسانتین هستند که با کاهش خطر سرطان سینه همراه میباشند.
تجزیه و تحلیل ۸ مطالعه در بیش از ۷۰۰۰ نفر نشان داد، زنانی که میزان کاروتنوئیدهای بالاتری دارند در مقایسه با زنان با سطح پایینتر، خطر ابتلا به سرطان سینه به طور قابل توجهی برای آنها کاهش مییابد.
به همین ترتیب، به دنبال آن یک مطالعه انجام شده در بیش از ۳۲۰۰۰ زن، سطح بالای کاروتنوئیدهای خون را به ۱۸ تا ۲۸٪ خطر ابتلا به این سرطان و همچنین کاهش خطر عود و مرگ در افرادی که قبلاً مبتلا به این نوع سرطان بودند، مرتبط کرده است.
علاوه بر این، تحقیقات نشان میدهد که مصرف زیاد فولات، یک ویتامین B که در سبزیجات دارای برگ سبز یافت میشود، ممکن است از شما در برابر سرطان سینه محافظت کند.
۲) میوههای خانواده مرکبات
این مواد مغذی اثرات آنتی اکسیدانی، ضدسرطانی و ضدالتهابی دارند. در حقیقت، تحقیقات مرکبات را با کاهش خطر ابتلا به بسیاری از سرطانها از جمله سرطان سینه مرتبط میکند. بررسی ۶ مطالعه انجام شده در بیش از ۸۰۰۰ نفر، مصرف مرکبات بالا را به ۱۰٪ کاهش در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط کرد.
مرکبات شامل پرتقال، گریپ فروت، لیمو، لیموترش و نارنگی هستند.
۳) ماهی چرب
ماهیهای چرب از جمله ماهی سالمون، ساردین و ماهی خال خالی به دلیل فواید چشمگیری که دارند، شناخته شده هستند. چربیهای امگا ۳، سلنیوم و آنتی اکسیدانهای آنها ممکن است اثرات محافظتی در برابر سرطان داشته باشند. برخی مطالعات نشان میدهند که خوردن ماهی چرب ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را به طور خاص کاهش دهد.
تجزیه و تحلیل زیادی از ۲۶ مطالعه در ۸۸۳۰۰۰ نفر نشان داد، کسانی که بالاترین مصرف منابع غذاهای دریایی را دارند تا به حال ۱۴٪ کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه، در مقایسه با کسانی که کمترین مقدار را میخورند، دارند.
متعادل کردن نسبت امگا ۳ به امگا ۶ با خوردن ماهی چرب بیشتر و روغنهای تصفیه شده و غذاهای فرآوری شده کمتر ممکن است به کاهش خطر سرطان سینه شما نیز کمک کنند.
۴) انواع توتها
آسیب DNA و جهش ژنتیکی ممکن است باعث این بیماری شود. خوردن انواع توتها ممکن است به کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانها از جمله سرطان سینه کمک کند.
آنتی اکسیدانهای توت، از جمله فلاونوئیدها و آنتوسیانینها نشان دادهاند که از آسیب سلولی و همچنین توسعه و گسترش سلولهای سرطانی محافظت میکنند.
قابل ذکر است، یک مطالعه که روی ۷۵۹۲۹ زن انجام شد، نشان داده است که مصرف بیشتر توت، به خصوص بلوبری با خطر کمتری از سرطان سینه مرتبط است.
۵) غذاهای تخمیر شده
غذاهای تخمیر شده مانند ماست، کیمچی، میسو و سوسیس حاوی پروبیوتیکها و سایر مواد مغذی هستند که ممکن است از شما در برابر سرطان سینه محافظت کنند.
مروری بر ۲۷ مطالعه، محصولات لبنی تخمیر شده، مانند ماست و کفیر را با کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه در هر دو جمعیت غربی و آسیایی مرتبط دانست.
۶) سبزیجات آلیوم (سیر و پیاز)
سیر، پیاز و تره فرنگی همه سبزیجات حاوی آلیوم هستند که دارای مواد مغذی، آنتی اکسیدانهای فلاونوئید و ویتامین C هستند. اینها ممکن است از خاصیت ضدسرطانی قدرتمندی برخوردار باشند.
یک مطالعه در ۶۶۰ زن در پورتوریکو، مصرف سیر و پیاز زیاد را با خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط دانست. به همین ترتیب، یک مطالعه در ۲۸۵ زن نشان داد که مصرف زیاد سیر و تره فرنگی ممکن است از سرطان سینه محافظت کند. با این حال، این مطالعه ارتباط مثبت بین مصرف زیاد پیاز پخته شده و سرطان سینه را نشان داد. بنابراین، تحقیقات بیشتری در مورد پیاز و سلامت سینه مورد نیاز است.
۷) هلو، سیب و گلابی
به نظر میرسد میوهها به خصوص هلو، سیب و گلابی از ابتلا به بیماری سرطان سینه محافظت میکنند. طبق مطالعات انجام شده، کسانی که حداقل ۲ وعده هلو در هفته مصرف کردهاند، ۴۱٪ خطر ابتلا به سرطان سینه در آنها کاهش یافته است.
جالب این است که آنتی اکسیدانهای پلی فنول موجود در هلو مانع رشد و گسترش خط سلول سرطان سینه میشود.
۸) سبزیجات صلیبی
سبزیجات صلیبی، از جمله گل کلم، کلم و کلم بروکلی، ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه کمک کنند. خانواده کلمها حاوی ترکیبات گلوکوزینولات هستند، که بدن شما میتواند آن را به مولکولی به نام ایزوتیوسیاناتها (Isothiocyanate) تبدیل کند. این مواد پتانسیل ضد سرطانی قابل توجهی دارند.
نکته مهم این است که یک مطالعه انجام شده نشان میدهد، مصرف بیشتر سبزیجات حاوی کلرید خطر دچار شدن به این بیماری را کاهش داده است.
۹) لوبیا
لوبیا سرشار از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است. به طور خاص، مقدار بالای فیبر لوبیا از شما در برابر سرطان سینه محافظت میکند. طبق مطالعات مصرف زیاد لوبیا، خطر ابتلا به سرطان سینه را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد.
۱۰) گیاهان و ادویه جات
گیاهان و ادویه جات مانند جعفری، رزماری، پونه کوهی، آویشن، زردچوبه، کاری و زنجبیل حاوی ترکیبات گیاهی هستند که ممکن است به محافظت از شما در برابر سرطان سینه کمک کنند. زیرا این مواد شامل ویتامینها، اسیدهای چرب و آنتی اکسیدانهای پلی فنول هستند.
به عنوان مثال، پونه کوهی دارای آنتی اکسیدانهای کارواکرول (Carvacrol) و اسید رزماریک است، که مطالعات آزمایشگاهی نشان میدهد اثرات ضدسرطانی قابل توجهی را در برابر خطوط سلولی تهاجمی سرطان سینه داراست.
از آنجا که بسیاری از گیاهان و ادویه جات دیگر دارای اثرات ضد سرطانی قدرتمندی هستند، ایده خوبی است که تنوع گستردهای را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
مواد غذایی و نوشیدنیهایی که باید از خوردن آنها پرهیز کرد.
در حالی که برخی از غذاها ممکن است از سرطان سینه محافظت کنند، سایر غذاها ممکن است خطر ابتلا شما را افزایش دهند. به همین ترتیب، بهتر است میزان مصرف غذاها و نوشیدنیهای زیر را کاهش دهید یا از مصرف آنها به طور کلی خودداری کنید:
۱) الکل : مصرف الکل، به ویژه نوشیدن زیاد آن، ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
۲) فست فود : خوردن مداوم فست فود با مشکلات جانبی زیادی همراه است، از جمله افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت، چاقی و سرطان سینه.
۳) غذاهای سرخ شده : تحقیقات نشان میدهد که رژیم غذایی سرشار از غذاهای سرخ شده ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. در واقع، در یک مطالعه روی ۶۲۰ زن ایرانی، مصرف مواد غذایی سرخ شده بزرگترین عامل خطر برای دچار شدن به سرطان سینه است.
۴) گوشتهای فرآوری شده : گوشتهای فرآوری شده مانند بیکن و کالباس ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. یک تجزیه و تحلیل از ۱۵ مطالعه، مصرف زیاد گوشت فرآوری شده را با ۹٪ خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط کرده است.
۵) شکر اضافی : یک رژیم غذایی حاوی شکر اضافی ممکن است با افزایش التهاب و تحریک برخی آنزیمهای مرتبط با رشد و گسترش سرطان، خطر ابتلا به سرطان سینه را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
۶) کربوهیدرات تصفیه شده : رژیمهای غذایی حاوی کربوهیدراتهای تصفیه شده، از جمله رژیم معمول غربی، ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. کربوهیدراتهای تصفیه شده مانند نان سفید و محصولات پخته شده قندی را با محصولات حاوی غلات کامل و سبزیجات سرشار از مواد مغذی جایگزین کنید.
ملاحظات دیگر
شکی نیست که رژیم غذایی شما میتواند به جلوگیری از بیماریهای مزمن از جمله سرطان سینه کمک کند. با این وجود، بسیاری از انتخابهای سبک زندگی ممکن است بر خطر دچار شدن به سرطان نیز تأثیر بگذارد.
به عنوان مثال، ورزش منظم، استراحت کافی و سیگار نکشیدن به طور قابل توجهی از شما در برابر سرطان سینه محافظت میکند. حفظ تناسب وزن بدن همچنین تأثیر زیادی در پیشگیری از سرطان دارد.
انتخاب محصولات مراقبت از پوست و پاک کنندههای طبیعی و گیاهی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را نیز کاهش دهند.
به خاطر داشته باشید که معاینه منظم پزشکی و غربالگری سرطان سینه برای تشخیص زودرس و تشخیص آن بسیار مهم است. اگر در مورد خطر سرطان سینه یا روند غربالگری سؤالی دارید با پزشک متخصص در این زمینه صحبت کنید.
توصیه نهایی
پیروی از یک رژیم غذایی مغذی سرشار از غذاهایی مانند سبزیجات برگ سبز، ماهیهای چرب، مرکبات، لوبیا، انواع توتها و برخی گیاهان و ادویهها ممکن است به کاهش خطر سرطان سینه کمک کنند.
قطع کردن نوشیدنیهای قندی، گوشت فرآوری شده، غذای سرخ شده و الکل ممکن است به همان اندازه مهم باشد. به طور کلی، خطر سرطان پیچیده است اما مطمئناً تحت تأثیر رژیم غذایی شما است.