چه عواملی باعث میشوند که زیاد عرق کنیم؟
عرق کردن واکنش طبیعی بدن در برابر گرما است که باعث خنک شدن آن و دفع سموم میشود. البته عرق کردن زیاد و بدبو علاوه بر این که ناخوشایند است و باعث ناراحتی فرد میشود، میتواند نشانهای از یک عارضه داخلی باشد که باید تشخیص داده شده و تحت درمان قرار بگیرد تا از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری شود. در ادامه همراه ما باشید تا با ۸ عاملی که باعث تعریق بیش از حد میشوند و درمان آنها آشنا شوید:
1) استرس
تعریق بیش از حد میتواند در نتیجه استرس زیاد باشد. استرس و اضطراب نه تنها بر روی بدن تأثیر منفی میگذارند، بلکه خودشان را به شکل عرق نیز نشان میدهند. این نوع تعریق معمولاً بدبو است زیرا حاوی چربی و پروتئین است که با باکتریهای روی پوست ترکیب شده و ایجاد بوی بد میکنند و تنها راه درمان دوری از اضطراب و کاهش استرس است.
2) پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید شرایطی است که غده تیروئید بیش فعال شده و بیش از مقدار طبیعی هورمون ترشح میکند. وقتی که این اتفاق میافتد سرعت واکنشهای شیمیایی در بدن افزایش مییابد و در کنار بسیاری علائم دیگر ممکن است احساس اضطراب و عصبی بودن به شما دست دهد. همچنین میتواند باعث شود تا دچار کاهش وزن و عرق کردن زیاد شوید. در این صورت لازم است که برای معاینه و بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید.
3) قند خون پایین
اگرچه تعریق بیش از حد میتواند در اثر عوامل مختلفی اتفاق بیفتد اما گاهی اوقات میتواند ناشی از هیپوگلیسمی (hypoglycemia) یا افت قند خون باشد. چنین تعریقی صرفنظر از گرمای هوا میتواند همراه با گرسنگی آزاردهنده، اضطراب، سرگیجه، سردرد ملایم و مشکلات بینایی باشد.
4) هایپرهیدروزیس (Hyperhidrosis)
عرق کردن زیاد یک ناحیه از بدن مانند گردن، زیربغل، کف دستها و کف پاها را هایپرهیدروزیس مینامند. این نواحی به دلیل داشتن غدد تعریق بیشتر مستعد تعریق زیاد هستند. البته این عارضه مشکل خطرناکی نیست اما باعث خجالت افراد شده و زندگی اجتماعی آنها را تحت شعاع قرار میدهد.
هایپرهیدروزیس گاهیاوقات میتواند با مشکلات پوستی دردناک و آزاردهنده همراه باشد. اگر متوجه تعریق زیاد در ناحیه زیربغل خود شدید و یا کف دستهایتان همیشه خیس است، بهتر است با پزشک خود در این مورد مشورت کنید.
5) عوارض جانبی دارویی
عرق کردن زیاد ممکن است نتیجه دارویی باشد که مصرف میکنید. البته دلیلی برای ترس وجود ندارد زیرا عرق کردن یکی از عوارض جانبی رایج در انواع مختلفی از داروها مانند آنتیبیوتیکها، داروهای فشار خون و داروهای روانپزشکی است. عوارض جانبی داروها را میتوانید در بروشورهای داخل بستهبندی آنها مطالعه کنید.
6) یائسگی
یک نوع گرمای شدید در قفسه سینه است که تا سر ادامه دارد و با تعریق زیاد همراه است. تعریق، اختلال در چرخه قاعدگی، میگرن، گرگرفتگی و لرز در نتیجه تغییر سطح استروژن در بدن رخ میدهد که قبل از شروع یائسگی و یا طی آن اتفاق میافتد.
7) تب با منشأ ناشناخته (FUO)
این نوع تب، یک تب حداقل ۳۸.۳ درجه سانتیگراد است که معمولاً بدون دلیل اتفاق میافتد و یک مدت طولانی (۳ هفته یا بیشتر) ادامه دارد و سبب عرق کردن زیاد بدن می شود. ۴ نوع از این تب وجود دارد:
- کلاسیک: بر روی افراد سالم تأثیر میگذارد.
- بیمارستانی: در نتیجه بستری شدن در بیمارستان به تب مبتلا میشوند.
- کمبود سیستم ایمنی: در افراد دارای ضعف در سیستم ایمنی خود هستند رخ میدهد.
- مرتبط با اچ آی وی (HIV): این ویروس میتواند باعث تب شود.
علائم شایع این تب شامل حرارت بالا، تعریق، لرز و سردرد است. در صورت دارا بودن این علائم لازم است که به پزشک مراجعه کنید.
8) چاقی
چاقی یک نوع اختلال است که با تجمع مقدار زیادی چربی در بدن مشخص میشود. ژنتیک، فعالیت کم، رژیم غذایی ناسالم، عادات غذایی بد، برخی داروها و کمخوابی میتوانند باعث بروز چاقی و مشکلات بیشتر شوند. چاقی همچنین باعث هایپرهیدروزیس ثانویه سخت شدن شرایط زندگی میشود.
توصیه نهایی
عرق کردن یک مکانیزم طبیعی است که برای بدن لازم است اما خارج شدن آن از حالت تعادل مشکلاتی را به وجود میآورد که شاید خطرناک نباشد اما آزاردهنده است. همانطور که در بالا گفته شد عوامل مختلفی وجود دارند که میتوانند باعث عرق کردن زیاد شوند و عمل تعریق را در بدن با اختلال مواجه کنند. اما جای نگرانی نیست زیرا روشهای درمانی از جمله ضد عرقهای تخصصی، بوتاکس و حتی عملهای جراحی هستند که میتوانند در این زمینه کمک شایانی به شما کنند.