درباره آش ساک بیشتر بدانیم!
آش ساک یکی از آشهای معروف استان گرگان که بسیار لذیذ است و در بسیاری از مراسمها هم استفاده میشود. این آش از مواد ساده و در عین حال خوشمزه مثل اسفناج درست شده است.
البته بعضی افراد از آن به عنوان خورش و بعضی به صورت آش استفاده میکنند. در صورتی که مواد قوام بیشتری داشته باشند و کمی غلیظتر باشند میتوان به عنوان خورش از آن استفاده کرد.
در هر صورت ایرانیان به شدت به انواع آش علاقه دارند و در طبخ آن بسیار مهارت دارند و در مراسمهای مختلف انواع آشهای محلی را سرو میکنند.
مواد مورد نیاز
- اسفناج ۶۰۰ گرم
- لپه ۱ لیوان سرخالی
- گوشت چرخ کرده ۲۰۰ یا ۳۰ گرم
- آبغوره ۲ لیوان
- آرد برنج ۲ قاشق پر
- پیاز ۲ عدد بزرگ
- سیر ۲ حبه
- نمک و فلفل و زردچوبه به میزان لازم
- روغن به میزان لازم
مروری بر خواص مواد مورد نیاز
اسفناج:
اسفناج که ماده اصلی پخت آش ساک است، برای سلامت قلب بسیار مفید است. باعث از بین رفتن سوزش سر دل میشود و همچنین باعث جلوگیری از آکنه میشود. برای درمان یبوست و ریزش مو هم به کار میرود.
لپه:
لپه به کاهش وزن کمک میکند و باعث افزایش انرژی میشود. سطح کلسترول را کاهش میدهد. سطح قند خون را کاهش میدهد و برای سلامت قلب و عروق مفید میباشد.
آبغوره:
آبغوره برای رفع زردی استفاده میشود. به دلیل داشتن اسیدهای آلی پتاسیم دار برای درمان پا درد، سیاتیک و روماتیسم مفید است. همچنین طعم دهنده خوبی برای آش ساک به شمار می رود.
پیاز:
پیاز به بهبود هضم غذا و تقویت معده، سلامت استخوانها، بهبود تنفس و خواب راحت کمک میکند.
سیر:
سیر له شده برای از بین رفتن زگیل به کار میرود. سیر برای درمان آسم و برونشیت مفید است و سنگ کلیه را خرد میکند و همچنین برای ضد عفونی کردن دستگاههای ادراری مفید میباشد.
آرد برنج:
غنی از فیبر سودمند است و به یبوست کمک شایانی میکند. علاوه بر این به حفظ عملکرد کبد نیز کمک میکند.
گوشت قرمز:
گوشت قرمز یکی از منابع آنتی اکسیدان است و رادیکالهای آزاد را از بین میبرد. گوشت قرمز فرآیند تخمک گذاری را کنترل میکند و از کم خونی جلوگیری میکند.
طرز تهیه آش ساک
اسفناج خرد شده را در روغن سرخ میکنیم. پیاز را نگینی خرد میکنیم و در روغن سرخ میکنیم. پیاز سرخ شده را به اسفناج اضافه میکنیم و زردچوبه میزنیم و کمی تفت میدهیم. لپه را میپزیم در حدی که نیم پز شود و به مواد دیگر اضافه میکنیم. ۳ الی ۴ لیوان آب اضافه میکنیم و آرد برنج را در ۱ لیوان آب سرد حل میکنیم و به مواد اضافه میکنیم و درب قابلمه را میگذاریم تا همه مواد با یکدیگر بپزند.
گوشت چرخ کرده را به توپکهای کوچک در حد نخود در میآوریم و به اصطلاح قلقلی میکنیم و داخل روغن سرخ میکنیم و بعد از نیم ساعت که مواد پخته شد همراه با نمک و فلفل به بقیه مواد اضافه میکنیم. حال آش ساک خوشمزه ما آماده است.
برای درست کردن قلقلی:
برای درست کردن قلقلی آش ساک ، گوشت چرخ کرده را با سیر و پیاز رنده شده مخلوط میکنیم و کمی نمک و فلفل و زردچوبه میزنیم و به گولههای کوچک در میآوریم و در روغن تفت میدهیم.
ارزش غذایی:
- کالری: ۱۶۴۳
- نت کرب: ۱۶۰ گرم
- کربوهیدرات کل: ۱۷۰ گرم
- فیبر: ۱۰۸ گرم
- چربی: ۹۳ گرم
- پروتئین: ۹۳ گرم