خوردن نوشابه به صورت روزانه چه تأثیری بر سلامت بدن ما دارد؟
نوشابه یکی از نوشیدنیهای پر مصرف در بسیاری از کشورها است، بنابراین احتمال اینکه شما معتاد به نوشیدن نوشابه باشید، زیاد است.
نوشابه
نوشابه یکی از محبوبترین نوشیدنیهاست که ۲۲٪ از نوشیدنیهایی را که مردم مصرف میکنند، تشکیل میدهد و ۳۲ درصد از آمریكاییها طبق گزارش مراكز كنترل و پیشگیری از بیماریها، هر روز یک نوشیدنی شیرین مانند نوشابه مصرف میكنند.
احتمالاً میدانید که نوشابه برای شما خوب نیست، اما آیا دقیقاً میدانید نوشیدن روازنه این قند گازدار چقدر بد است؟
بسیاری از مطالعات نشان میدهند که مصرف نوشیدنیهای گازدار به صورت روزانه تاثیر منفی بر سلامتی ما دارد. در این مطلب برای شما بازگو خواهیم کرد که مصرف نوشیدنیهای گازدار به خصوص نوشابه چگونه به سلامتی شما لطمه میزند و شما را با تاثیرات مخرب نوشابه بر سلامتی آشنا میکنیم و متقاعدتان خواهیم کرد که مصرف نوشابه را به حداقل برسانید.
زمانیکه شما نوشابه مصرف میکنید اتفاقات ناگواری در بدن شما رخ میدهد که در ادامه شما را با این موارد آشنا میکنیم :
نوشابه قطعاً تاثیری منفی بر سلامتی شما خواهد گذاشت.
مطالعات متعددی تاثیرات منفی نوشابه را روی وزن و دندان نشان دادهاند. با این حال نوشیدن نوشابه خطرات زیادی دارد. طبق گفته متخصصان، افراد در ایالات متحده بیش از ۱۲۶ گرم شکر را به صورت روزانه مصرف میکنند. این برابر با ۲۵.۲ قاشق سوپ خوری، یا معادل نوشیدن کمی بیش از ۱۲ اونس نوشابه است.
با اینکه مصرف نوشابه در بسیاری از کشورها رو به کاهش است، بسیاری از مردم هر روز نوشابه مینوشند. ۱۲ خطر نوشابه را با شما در اینجا به اشتراک میگذاریم تا حتما آن را مطالعه کرده و با آگاهی کامل مصرف نوشابه را کنار بگذارید.
متاسفانه مصرف نوشابههای گازدار به طور فزاینده در میان مـردم دنیا به خصوص ایرانیان که رکورددار مصرف این ماده هستند رواج پیدا کرده است. ولی آیـا افرادی که با علاقه این نوشیدنی سمی را مصرف میکنند از عوارض و خطرات آن خبر دارند؟
باید بدانید یک واقعه تلخ در مورد نوشابهها این است که به آنها عمدا کافئین افزوده میگردد تا ایجاد اعتیاد و وابستگی در مصرف کنندگان خود کنند و این کافئین موجود در نوشابههای گازدار نسبت به دیگر نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند قهوه و چای سریعتر جذب بدن میشود. در حقیقت، نوشابه و سایر نوشیدنیهای شیرین ممکن است یکی از دلایل اصلی چاقی باشند. علاوه بر این، مصرف بیش از حد کالری منجربه افزایش وزن و سندرم متابولیک و بسیاری از علائم مرتبط با بیماریهای قلبی و دیابت میشود. همچنین ایجاد سندرم متابولیک، سوزاندن چربی و کاهش وزن بدن را برای بدن سختتر میکند.
چاقی
یک قوطی نوشابه ۱۲ اونسی حدود ۱۴۰ کالری و ۳۹ گرم شکر در بر دارد. هر نوشابه یا نوشیدنیهای قندی که روزانه مصرف میشود احتمال چاقی را بیش از ۶۰ % افزایش میدهد. نوشیدنیهای دیگر به مشکلات سلامتی کودکان نیز مرتبط هستند.
نوشیدن نوشابه به طور منظم میتواند متابولیسم بدن انسان را تغییر دهد.
اما آیا نوشابه واقعاً باعث افزایش وزن خواهد شد؟ زمانیکه صحبت از اضافه وزن میگردد همیشه یک قاعده کلی وجود دارد، این که شما چگونه به نظر میرسید مهم نیست بلکه احساس شما بسیار اهمیت دارد. در حالیکه اضافه وزن به خودی خود مشکلی ایجاد نمیکند، داشتن اضافه وزن بر مفاصل و پوست شما تاثیر میگذارد و سیستم ایمنی بدن شما را کاهش میدهد. نوشابه نیز به دلیل داشتن شکر سبب چاقی شما میشود.
ممکن است اشتها شما را زیاد کند.
نوشابه ممکن است اشتهای شما را تحریک کند یا سیری را سرکوب کند و باعث شود غذای بیشتری بخورید. یکی از این مطالعات نشان داد که شرکت کنندگان ۱۷ درصد کالری بیشتری نسبت به رژیم غذایی معمولی خود مصرف کردند حتی پس از آن که کالری از نوشابهای که مصرف کرده بودند در نظر گرفته شد. محققان معتقدند که غذاها و نوشیدنیهایی که دارای شاخص قند خون بالا مانند نوشابه هستند (به این معنی که باعث افزایش سریع قند خون و به دنبال آن افت سریع آن میشوند) نیاز به خوردن و مصرف سایر کربوهیدراتهای تقویت کننده قند خون را فراهم میکنند.
ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد.
بسیاری از مطالعات، مصرف نوشابه و سایر نوشیدنیهای قندی را به دیابت نوع ۲ و سندرم متابولیک مرتبط کردهاند. میزان بالای شکر در نوشابه باعث فشار پانکراس میشود و به طور بالقوه نمیتواند نیاز بدن به انسولین را حفظ کند. نوشیدن یک یا دو نوشیدنی قندی روزانه خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا ۲۵ % افزایش میدهد.
ممکن است حافظه شما ضعیف شود.
براساس چندین مطالعه اخیر، نوشیدن مقدار زیادی نوشابه به بیماری آلزایمر و سایر اشکال زوال عقل مرتبط است. ممکن است «فروکتوز» موجود در نوشیدنیهای شیرین سبب آسیب به مغز شود.
گروه پژوهشی از دانشگاه بوستون، دادههایی را از مرکز مطالعات قلب به دست آوردند و نشان دادند افرادی که از نوشیدنیهای پرشکر بیشتری استفاده میکنند، بیشتر از سایرین در معرض ضعیف شدن حافظه، کوچک شدن حجم مغز و «هیپوکمپوس» یا «اسبک مغز» میشوند. «هیپوکمپوس» بخشی مهمی از مغز است که در یادگیری و به خاطر سپردن مطالب ایفای نقش میکند.
همچنین پژوهشگران دریافتند افزایش مصرف نوشیدنیهای رژیمی، حداقل یک بار در هفته، به کوچک شدن اندازه مغز می انجامد.
احتمالاً شما زودتر پیر میشوید.
تعدادی از پژوهشگران در دانشگاه کالیفرنیا به کشف جالبی درباره اثر این نوشیدنیها بر سلولهای بدن انسان دست یافتهاند. پژوهشگران میگویند بخشی به نام تلومر در DNA وجود دارد که آن را در برابر آسیبدیدگی محافظت میکند. تلومرها باعث میشوند که تقسیمهای سلولی در بدن انسان زودتر اتفاق افتاده و سلولهای جوان بیشتری تولید شوند. اما اگر این بخش از DNA خیلی کوچک شود، تقسیم سلولی متوقف میشود و سلولهای بدن پیر شده و میمیرند.
کاهش طول تلومرها باعث میشود تا بدن در ابتلا به بیماریهای قلبی، کبدی، دیابت و حتی سرطان آسیب پذیر شود. پژوهشگران با آزمایش هزاران نفر به این نتیجه رسیدهاند که نوشیدن افراطی نوشابههای شیرین موجب کاهش طول تلومرها میشود.
خطر ابتلا به یک بیماری خود ایمنی دردناک را افزایش میدهد.
انگشتان متورم و دردناک، زانوها و سایر مفاصل علائم آرتریت روماتوئید، یک اختلال طولانی مدت خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به مفاصل حمله میکند و شواهد بالینی وجود دارد که نوشابههای قندی را به این بیماری مرتبط میکند. در ایالات متحده آمریکا حدود ۲۴ میلیون نفر از افراد ( ۷% از جمعیت) به این بیماری مبتلا هستند، این دسته بیماریها در دوران بزرگسالی آغاز میشود و در میان زنان رایجتر از مردان است.
ممکن است بدترین نوع چربی شکم را به شما بدهد.
مصرف روزانه نوشابههای شیرین شده مصنوعی میتواند چربی شکمی را افزایش دهد.
چربی احشایی یا شکمی خطرناکترین نوع چربی است که درون بسیاری از اعضا نظیر پانکراس، کلیه و کبد تشکیل میشود. این دسته از چربیها وقوع بسیاری از بیماریها نظیر قلبی عروقی، دیابت و سرطان را تحت تأثیر قرار میدهد.
افزایش خطر بیماری قلبی
هرچه نوشیدنیهای قندی بیشتری مصرف کنید، خطر مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی بیشتر است. هر نوشابه که روزانه مصرف میشود، خطر بیماری قلبی را تا ۲۰ % در مردان افزایش میدهد. تحقیقات جدید در آمریکا نشان میدهد مصرف روزانه ۳۴۰ میلی لیتر نوشابه و آب میوههای شیرین شده با شکر، افراد به ویژه مردان را در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی قرار میدهد.
براساس این تحقیقات، مردانی که روزانه معادل ۳۴۰ میلی لیتر نوشابه و آب میوههای شیرین شده با شکر مصرف میکنند، ۲۰ برابر بیشتر در مقایسه با مردانی که اصلا از این نوشیدنیها مصرف نمیکنند در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی قرار دارند.
این تحقیقات از ۴۳۰۰۰ مرد ۴۰ تا ۷۵ ساله در طول ۲۳ سال به عمل آمد و نشان داد که مصرف مداوم نوشابههای گازدار درصد تری گلیسرید و پروتین التهابی (CRP) را بالا و سطح کلسترول خوب ” HDL” را که از حملات قلبی جلوگیری میکند، پایین میآورد و در نهایت احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد.
این تحقیقات به افراد سالم و به ویژه بیماران قلبی توصیه کرد که نوشابههای گازدار زیاد مصرف نکنند. براساس این تحقیقات، مصرف این نوشیدنیها به میزان اندک دوبار در هفته یا ماه هیچ خطری برای سلامتی ندارد.
با تغذیه باکتریها باعث بوی بد دهان میشود.
مصرف خوراکیهای اسیدی از دلایل بوی بدن دهان است. مطالعات اخیر نشان میدهند نوشابه باعث ایجاد واکنشهایی در معده و سطح دهان میشود که باعث ایجاد بوی بد میشود. اما آیا میدانید یک نوشابه متوسط به میزان ۵/۵ pH دارد و به اندازه آب لیمو اسیدی است و میتواند مینای دندان را از بین ببرد؟
قند به خودی خود به دندان آسیب نمیرساند، اما به ۳۰۰ گونه مختلف باکتری را که در دهان زندگی میکنند تغذیه میرساند. هنگام نوشیدن نوشابه، باکتریها از قند باقیمانده به شکل پلاک تغذیه میکنند. اگر آن را از بین نبرید، پلاک اسیدهایی را ایجاد میکند که مینای دندان را از بین میبرد و هنگامی که پلاک در نزدیکی لثه تشکیل میشود، مواد سمی تولید میکند که وارد بافت لثه میشوند و باعث ایجاد بوی بد دهان میشود.
نوشابه ممکن است طول عمر شما را کوتاه کند.
نوشیدن نوشابه ممکن است طول عمر شما را کوتاه کند. محققان مرکز تحقیقات سرطان فرانسه هشدار میدهند مصرف زیاد نوشابههای حاوی قند و نوشابه شیرین با شیرین کنندههای مصنوعی با میزان وقوع بیشتر مرگ و میر به هر علتی مرتبط است.
متخصصان دریافتند که مصرف زیاد نوشابه با افزایش خطر مرگ به هر دلیلی مرتبط است و این موضوع در مورد نوشابههای شیرین شده با مواد قندی یا شیرین کنندههای مصنوعی فرقی نمیکند.
محققان براساس این یافتهها بر محدود کردن بیشتر مصرف نوشابهها تاکید دارند. برای حفظ سلامتی خود نوشابه نخورید.