طراحی الگوی دامن راسته در خیاطی

زمان مطالعه: ۶ دقیقه

چطور دامن راسته بدوزیم؟

امروز نوبت طراحی دامن راسته به روش مولر است. قبلا روش‌های ساده‌تری برای ترسیم الگوی دامن و برش لباس‌ها بوده، آموزش‌های مختلفی برای خیاطی ایجاد شده است، اما این روش اصولی‌تر بوده و تن خور بهتری دارد، از طرفی همه می‌توانند لوازم مورد نیاز برای طراحی الگو دامن را تهیه کنند و همراه با مراحل زیر متد ما را برای طراحی الگو انجام دهند.

لوازم مورد نیاز طراحی الگوی دامن

  • گونیای مولر
  • کاغذ الگو
  • خط کش بلند
  • سانتی متر
  • رولت
  • کاربن (ترجیحا سفید)
  • صابون خیاطی

لوازم طراحی الگو

نحوه طراحی پیشرفته الگوی دامن راسته به روش مولر:

برای طراحی الگو دامن پایه نیاز به اندازه‌های دور سینه، دور کمر، دور باسن، قد دامن و قد باسن دارید.

توجه: برای بلندی قد باسن، دور سینه الزامی است.

نحوه اندازه گیری‌ها

در طراحی الگوی دامن برای اندازه گیری دور سینه متر را روی برجستگی سینه قرار داده و دور تا دور را به اندازه یک بندانگشت که فضای آزادی ما را تشکیل می‌دهد متر را قرار داده و عدد مورد نظر، سایز ما می‌باشد.

برای اندازه گیری دور کمر متر را روی گودترین جای کمر قرار داده (متر باید روی ناف قرار گیرد) و به اندازه ۱ سانت فضای آزادی (که یک بندانگشت ما زیر متر قرار بگیرد کفایت می‌کند) عدد مورد نظر سایز دور کمر ما می‌باشد.

برای اندازه گیری دور باسن متر را روی برجسته‌ترین نقطه باسن قرار داده و وقتی متر را به سمت جلو آوردیم، برای عدد مورد نظر متر در قسمت جلو به اندازه ۱سانتی‌متر را به سمت بالا کشیده که سایز مورد نظر به دست می‌آید.

برای مثال:

  • دورسینه  ۸۹
  • دور کمر ۷۰
  • دور باسن  ۹۵
  • قد دامن ۶۰

و برای متراژ پارچه با این سایز فرضی اگر عرض پارچه ۹۰ باشد دو قد دامن نیاز داریم +۱۰ سانت کمری

ولی اگر عرض پارچه ما ۱۵۰ باشد برای این سایز فرضی یک قد دامن +۱۰ سانت کمری نیاز داریم.

نکته: برای کسانی که اول کار هستند بهتر است از پارچه‌های براق و چهارخانه استفاده نکنند و بهتر است برای ثبات دوخت از پارچه های نسبتا منسجم استفاده کنند که دوخت خوبی داشته باشند.

یک خط فرضی از سمت راست الگو، که به اندازه ۲ سانت از بالای کاغذ الگوی دامن فاصله داشته باشد، میکشیم که خط کمر ما می‌باشد. که ما آن را خط A مینامیم و از خط A به سمت پایین که قد دامن ما است میکشیم و برای بستن کادر دامن روی خط کمر، سایز مد نظری که از قبل گرفتیم یعنی دور باسن را  تقسیم بر دو و به علاوه یک می‌کنیم، برای مثال:

۴۸.۵ = ۱ + ۴۷.۵ = ۲ / ۹۵

عدد به دست آمده را روی خط کمر از راست به چپ علامت زده و کادر را می‌بندیم. برای به دست آوردن بلندی باسن، دور سینه را تقسیم بر ده و به علاوه ده می‌کنیم و برای افراد قد بلند به علاوه ۵/۱۰ می‌کنیم، برای مثال:

۵/۱۰ + افراد متوسط و قد بلند ۱۰ + ۹/۸ = ۱۰ / ۸۹

که با توجه به تصویر زیر از خط کمر به سمت پایین علامت زده ( ۱و ۳ ) و خط افقی می‌کشیم که نقطه ۳ و ۴ ما بلندی باسن در نظر گرفته می‌شود.

الگوی دامن

و برای به دست آمدن گشادی، دور کمر را تقسیم بر دو کرده و عدد به دست آمده را به علاوه یک می‌کنیم.

۳۷ = ۱ + ۳۵ = ۲ / ۷۰

عدد به دست آمده را روی خط کمر علامت زده و هر مقدار روی خط کمر اضافه ماند بین ۳ پنس جلو و پشت تقسیم کرده و ما بقیه اعداد را از پهلو رد می‌کنیم.

توجه: پنس‌ها بیشتر از ۵/۱ نباید باشند. پنس‌ها را می‌شود کمتر داد ولی بیشتر باعث بد فرم شدن دامن می‌شود و تن خور جالبی به ما نخواهد داد. لازم به ذکر است که اگر هر عددی به دست آمد اول چهار سانت از پهلو رد کنیم و بقیه اعداد را به پنس‌ها بدهیم.

نقطه B در تصویر بالا، خط پهلوی ما است که ما اضافه تقسیم بندی در خط کمر را از پهلو رد کرده‌ایم که نقطه ۵ و ۶ در تصویر می‌شود. از نقطه ۵ و ۶، ۱سانت بالا رفته و با گونیای مولر خط کمر را طراحی می‌کنیم. برای قرار گرفتن خط ساسون‌ها از نقطه A و B را علامت زده تقسیم بر سه می‌کنیم و عدد به دست آمده را از راست به چپ علامت می‌زنیم. اضافه مانده خط کمر را بین ۳ پنس اعمال می‌کنیم.

برش الگوی دامن

قسمت وسط پشت دامن دور تا دور کار را برش زده، از خط پهلو قسمت وسط جلو را جدا کرده توجه داشته باشید که یک سانت بالا رفت روی خط کمر را دور ریز نکنید (قسمت ۱ سانتی که در خط کمر در قسمت پهلو بالا آمده‌ایم برای این است که دامن کشیده نشود).

برش الگو

قرار گرفتن الگو روی پارچه

اول پارچه را دولا کرده و توجه داشته باشید که ترکیه پارچه به طول پارچه قرار می‌گیرد. الگوی جلو را روی دولای بسته قرار و در راستای پارچه و پشت الگوی دامن را روی دولای باز قرار داده و در راستای پارچه پهلوی الگوها، رو به روی هم قرار می‌گیرند و برای جای دوخت‌ها با صابون خیاطی، پایین دامن هم جلوی دامن و هم پشت دامن دو سانت جا دوخت می‌گذاریم.

 در قسمت پهلوهای جلو و پشت، دو سانت جای دوخت می‌گذاریم و در قسمت کمر دامن هم در قسمت پشت دامن و هم در قسمت جلوی دامن یک سانت جا دوخت در نظر می‌گیریم و برای وسط پشت دامن که در راستا است دو الی سه سانت جای دوخت نیاز داریم.

دور تا دور الگوی دامن را با سوزن روی پارچه فیکس می‌کنیم و بعد از اتمام کار و کنترل الگو روی پارچه به همراه جا دوخت‌ها برش دامن را می‌زنیم. زیر کار (پارچه) کاربن سفید قرار داده (سفیدی کاربن برای پارچه‌ها مناسب‌تر است و برای مبتدی‌ها لازم است) و دور تا دور الگو را  (کمر، پهلو، پایین الگو و ساسون‌ها) را با رولت انجام می‌دهیم که کاربن زیر کار بیفتد، وقتی این کار انجام شد سوزن‌ها را از روی الگو باز کرده و وقتی الگو برداشته شد، پارچه‌ها را باز دوباره بدون کاغذ الگو فیکس کرده و اون سمت دامن هم رولت می‌کنیم.

خیاطی با الگو

روش دوخت دامن

ابتدا وسط پشت را از بالا به فاصله بیست سانت پایین آمده و بعد از بیست سانت شروع به چرخ کاری کرده و ساسون‌ها را هم در قسمت پشت و هم در قسمت جلو دوخت میریم و وقتی به اتمام ساسون‌ها رسید کاملا صفرش می‌کنیم و با چرخ دوخت را کور میکنیم.

درز وسط پشت را باز کرده روی کار با پارچه مجزای دیگر که برای تمیز کاری کارمان است قرار داده و اتو کاری می‌کنیم که درز دامن خوش اتو باشد. در پشت دامن ساسون‌ها را به سمت وسط پشت و در قسمت جلو ساسون‌ها را به سمت پهلو اتو کرده و بعد از اتمام اتو کاری پهلوها را به هم وصل کرده و به روش درز پشت دامن اتو کاری انجام می‌شود.

برای نصب زیپ اول درز پشت دامن را جلوی خود قرار داده سمت راست دامن که به روی کار است را با اندازه نیم سانت از خط کمر تا سر بیست سانت دوخته نشده کوک ریز زده، لبه زیپ را به آن نیم سانت دامن کوک می‌زنیم و زیپ را می‌بندیم. لبه دیگر پارچه را روی زیپ می‌دوزیم. برای دوخت زیپ دامن کوک زده را از خط کمر به اندازه یک سانت از محله نصب زیپ فاصله داده و به صورت عمودی و با رعایت یک سانت فاصله داده شده را به سمت پایین چرخ می‌کنیم و تا محل انتهای زیپ به صورت ال شکل به محل انتهایی زیپ صفر میکنیم.

دوخت کمر

برای برش کمر از راه پارچه به اندازه پارچه را برش زده و برای دوخت کمر بستگی به سلیقه خودتان دارد، کمر پهن باشد یا باریک ما مطابق با سایزهای فرضیمان پهنای کمر را پنج می‌گیریم. پس نیاز به دو برابر شدن کمر داریم؛ ده سانت برای کمر و دو سانت جا دوخت برای کمر که اگر یک لا در نظر بگیریم برای هر طرف یک سانت می‌باشد. سمت روی کمر را که به بیرون معلوم است را از داخل لایه چسب می‌زنیم. هنگام اتو کاری بهتر است بخار اتو را برداشت تا لایه به پارچه بهتر بچسبد.

خیاطی کمر

نکته: لایه از خود پارچه کمتر بریده می‌شود اگر کمر را پنج در نظر گرفتیم لایه را یک سانت کمتر برش می‌زنیم.

یک طرف کمر که یک سانت جا دوخت کمر جا گذاشته ایم را با اتو خط می‌اندازیم. گوشه‌های کمر را دوخت می‌رویم و بعد از اتو کاری یک سانت سمت لایه نخورده کمر را به روی دامن چرخ کرده و اینکه یک طرف کار اتو دوخت رفته‌ایم طرف دیگر کمر که به راحتی از قبل اتو کرده‌ایم بر می‌گردانیم و دوخت پایانی کمر انجام می‌شود و بعد اینکار به اندازه جا دوختی که در لبه پایین کار گذاشته‌ایم که همان دو سانت است را تا کرده، کوک زده و بد چرخ کاری می‌کنیم بد از تمیز کاری آماده پوشش است.

میانگین امتیازات ۴ از ۵
دیدگاه شما

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.