آیا ویتامین D می‌تواند با ویروس کرونا مبارزه کند؟

زمان مطالعه: 7 دقیقه

آیا مصرف مکمل ویتامین D می‌تواند به ما در برابر کووید ۱۹ مقاوم کند؟

اینکه آیا شما باید در طول بیماری همه‌گیر فعلی از ویتامین D بهره ببرید و رابطه میان کرونا و ویتامین D چیست، یک سوال بحث‌برانگیز است.

ویتامین D در ایمنی بدن نقش دارد و این یکی از دلایلی است که دانشمندان در حال بررسی آن به عنوان یک کمک کننده به درمان و جلوگیری از ویروس کرونا هستند.

احتمالا هفته گذشته یک مقاله خبری در مورد ویرویس کرونا و ویتامین D و اینکه چگونه ویتامین D می‌تواند از شما در برابر ویروس کرونا محافظت کند، خواندید. شاید دوست شما آن را در فیس بوک خود پست کرده، یا شما در مطالعه روزانه خود در مورد بیماری همه گیر کرونا به آن برخورد کرده‌اید. اما داستان از چه قرار است؟

تحقیقات جدید بر روی ارتباط کرونا و ویتامین D نشان می‌دهد، مصرف مکمل ویتامین D ممکن است در پیشگیری یا کنترل بیماری کرونا نقش داشته باشد، اما نه خیلی سریع.

مکمل ویتامین D

 وقتی صحبت از مصرف مکمل‌ها برای محافظت در برابر بیماری‌های تنفسی می‌شود، هنوز تحقیقات کاملی در مورد آن انجام نشده است. با این حال این به معنای آن نیست که مصرف مکمل ویتامین D یا قدم زدن زیر نور آفتاب که منبع طبیعی مواد مغذی ضروری بدن است، برایتان مفید نخواهد بود.

چرا دانشمندان در مورد تأثیر ویتامین D برای مبارزه با ویروس کرونا صحبت می‌کنند؟

جای تعجب نیست که چرا دانشمندان علاقمند به مطالعه ویتامین D به عنوان یک ابزار درمانی برای ویروس کرونا و یا کمبود آن به عنوان یک عامل خطرناک برای این بیماری حاد تنفسی است که توسط کرونا ویروس جدید ایجاد می‌شود.

 کمبود ویتامین D در میان بسیاری از گروه‌های خطرناک برای ویروس کرونا از جمله افراد مسن و افراد مبتلا به چاقی، دیابت و فشار خون بالا شایع است. پیری و چاقی هر دو توانایی پوست را برای ساخت ویتامین D در هنگام قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید کاهش می‌دهند و این بیماری‌ها با پیری و اضافه وزن همراه هستند.

ویتامین D برای کمک به چندین عملکرد ضروری بدن شناخته شده است که در هنگام به خطر افتادن، ممکن است نتایج کووید ۱۹ را تحت تأثیر قرار دهد. آدریان مارتینو، دکترا، استاد بالینی عفونت تنفسی و ایمنی در دانشگاه کوئین مری لندن می‌گوید: «ویتامین دی بیشتر به دلیل تأثیرش بر استخوان شناخته شده ‌است، اما اثرات مهمی نیز بر سیستم ایمنی بدن دارد.» با توجه به سازمان ملی بهداشت، ویتامین D نیز برای مبارزه با التهاب و کمک به رشد سلولی مهم است.

مصرف مکمل ویتامین D

ویتامین D از توانایی سیستم ایمنی برای ایجاد طیف وسیعی از پاسخ‌های ضد ویروسی، از جمله تولید موادی به نام پپتیدهای ضدمیکروبی است که توسط سلول‌های سفید خون و پوشش ریه تولید می‌شود. مارتينو می‌گوید: این پپتیدها دارای خواص ضد ویروسی و همچنین ضد باکتری هستند. مارتینو می‌افزاید: ویتامین D همچنین برای کاهش پاسخ‌های التهابی بالقوه مضر در بدن که می‌تواند به افراد چاق و دیابتی، که جزو موارد خطرناک برای COVID-19 هستند کمک کند.

تحقیقات علمی مصرف ویتامین D برای بیماریهای تنفسی از جمله کرونا

برخی تحقیقات مقدماتی به بررسی تأثیر مصرف ویتامین D در پیشگیری یا درمان ویروس کرونا می‌پردازد. در اینجا نگاهی به آن‌ها می‌اندازیم:

کمبود ویتامین D خطر مرگ  ناشی از ویروس کرونا را افزایش می‌دهد.

یک بررسی بر روی کرونا و ویتامین D که در ماه مه سال ۲۰۲۰ در مجله پزشکی ایرلندی منتشر شد، نشان داد افرادی که در کشورهای نسبتا آفتابی در جنوب اروپا زندگی می‌کنند، مانند اسپانیا و ایتالیا، میزان بیشتری کمبود ویتامین D دارند و آمار ابتلا و مرگ و میر کووید ۱۹ در آن‌ها نسبت به مردمی که در کشورهایی از جمله نروژ، فنلاند و سوئد، که بیشتر در شمال هستند و نسبتا کمتر آفتابی‌اند بیشتر است.

این احتمال وجود دارد که مردم شمال ویتامین دی بیشتری داشته باشند زیرا رژیم‌های غذایی آن‌ها به گونه‌ای است که بیشتر سرشار از ویتامین D هستند.

با این حال، این بررسی شرطی است؛ این یک آزمایش کنترل نشده است زیرا برای اثبات اینکه آیا سطح ویتامین D ممکن است به طور مستقیم خطر ابتلا به ویروس کرونا را تحت تأثیر قرار دهد یا خیر، طراحی نشده است. محققان همچنین اطلاعات خود را در مورد میزان ویتامین D و سیاست‌های مکمل سازی در کشورهای مختلف از طریق مقالات منتشر شده که از روش‌های گسترده‌ای برای تعیین اینکه چه تعدادی از مردم کمبود ویتامین D دارند، دریافت کردند.

ویتامین D ممکن است به طور کلی از بدن در برابر عفونت‌های تنفسی محافظت کند.

پیشگیری از کرونا

بررسی دیگری بر روی کرونا و ویتامین D که در فوریه ۲۰۱۷ در مجله BMJ منتشر شد، نتایج بدست آمده از ۲۵ آزمایش بالینی راجع به تأثیر مکمل‌های ویتامین D بر عفونت‌های حاد تنفسی، از جمله برونشیت، ذات الریه و سینوزیت (عفونت سینوسی رایج) در مجله  BMJ  منتشر شد.

این آزمایشات شامل ۱۱,۳۲۱ شرکت کننده بودند که به طور تصادفی برای مصرف مکمل‌های ویتامین D یا قرص‌های دارونما انتخاب شدند و تا یک سال و نیم تحت نظر بودند. انتخاب تصادفی و کنترل شده، استانداردهای طلایی و اصلی تحقیقات پزشکی هستند زیرا آن‌ها می‌توانند نشان دهند که آیا یک مداخله به طور مستقیم باعث نتایج خاصی می‌شود یا خیر.

نتایج حاصل از این آزمایش‌ها حاکی از آن بود که افرادی که مکمل‌های ویتامین D مصرف می‌کردند ۱۲ درصد کمتر احتمال ابتلا به عفونت‌های حاد تنفسی نسبت به افرادی که ویتامین D مصرف نمی‌کردند، داشتند و در میان افرادی که بیشترین کمبود ویتامین دی را داشتند، مصرف مکمل‌ها خطر عفونت تنفسی  را تا ۷۰ درصد کاهش داد.

با این حال یک محدودیتی که در این مطالعه وجود دارد این است که محققان اطلاعاتی در مورد اینکه آیا افراد مبتلا به آنفولانزا یا بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) (دو عاملی که می‌تواند به طور مستقل بر خطر ابتلا به عفونت‌های حاد تنفسی تأثیر بگذارد) بودند یا خیر، نداشتند.

این مطالعه همچنین چندین سال قبل از شیوع ویروس کرونا در جهان انجام شد. بنابراین اگر چه شواهد محکمی ارائه می‌دهد که مکمل ویتامین D ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سایر عفونت‌های تنفسی کمک کند، اما همچنان جای شک باقی است که آیا ویتامین D به مبارزه با ویروس کرونا کمک می‌کند یا خیر.

با این حال، مارتینو یکی از نویسندگان مجله BMJ می‌گوید: نتایج نشان می‌دهد که با توجه به توابع شناخته شده از ویتامین D امکان آن وجود دارد.

ویتامین D میتواند در پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا که یکی دیگر از بیماریهای تنفسی است، نقش داشته باشد.

ویروس کرونا

یک متاآنالیز از چهار مطالعه که ارتباط بین مکمل‌های ویتامین دی و اثربخشی واکسن آنفلوآنزا را بررسی می‌کند و در مارس ۲۰۱۸ منتشر شده در مجله Nutrients هیچ ارتباطی بین این دو پیدا نکرد. یکی از محدودیت‌های این تحلیل این است که نتایج ممکن است بسته به کیفیت واکسن آنفلوانزا و تأثیر آنفلوانزا در گردش خون متفاوت باشد.

تحقیقات قبلی هر چند ممکن است امیدوار کننده باشند. یک مطالعه موارد آنفلوآنزا را در میان کودکان مدرسه ژاپنی که به طور تصادفی به مصرف مکمل‌های ویتامین D یا دارونما اختصاص داده شده بودند، بررسی کرد. کودکانی که ویتامین D دریافت کردند ۴۲ درصد کمتر احتمال ابتلا به آنفولانزا را داشتند.

قبل از اینکه متخصصان بهداشت مصرف مکمل ویتامین D را به عموم مردم، برای پیشگیری یا درمان COVID-19 یا غیره توصیه کنند، مطالعات بزرگ‌تر و دقیق‌تری لازم است انجام شود.

سوزان لانهام نو، دکترا، رئیس بخش علوم تغذیه دانشگاه surrey در انگلستان می‌گوید: «شواهد کافی وجود ندارد تا بتوانیم بگوییم که مصرف ویتامین D در سطح جهانی باید برای کمک به درمان ویروس کرونا انجام شود.»

اما چه دلایلی وجود دارد که هنوز هم بخواهیم مصرف مکمل ویتامین D را در نظر بگیریم؟

مصرف مکمل ویتامین D

به این ترتیب، بدون در نظر گرفتن خطر ابتلا به ویروس کرونا و رابطه موثر کرونا و ویتامین D، برای برخی  افراد ممکن است مصرف این مکمل مفید واقع شود.

در واقع افراد بالای ۶۰ سال و همچنین افراد مبتلا به مشکلات مزمن بهداشتی، از جمله دیابت، فشار خون بالا، و بیماری‌های ریوی، ممکن است مصرف مکمل ویتامین D برایشان خوب باشد. فراموش نشود که دوز مصرفی ایمن روزانه بین ۱,۰۰۰ تا ۴,۰۰۰ واحد بین المللی (IU) است.

به گفته مدلین پلاس، مردم رنگین پوست (غیر از سفید پوست)، شیرخواران و افرادی که داروهای خاصی مصرف می‌کنند، جزو سایر افرادی هستند که در معرض خطر کمبود ویتامین D هستند.

قرار نگرفتن در زیر نور مستقیم خورشید به اندازه کافی نیز یکی از عوامل خطر است. مصرف مکمل ویتامین D به ویژه در دوره قرنطینه  و محدودیت قرار گرفتن مستقیم در زیر نور خورشید مهم است.

استفاده از کرم‌های ضد آفتاب یا لباس‌هایی که بیشتر پوست را می پوشاند (چه برای جلوگیری از سرطان پوست یا علائم زودرس پیری) و همینطور برای بیشتر ماندن در خانه و جلوگیری از گسترش کووید ۱۹ مقدار ویتامین D را که بدن می‌تواند از قرار گرفتن در معرض آفتاب تولید کند محدود می‌کند.

برای اکثریت مردم، به ویژه کسانی که قادر به قرارگیری روزانه حداقل ۱۵ تا ۳۰ دقیقه  در معرض مستقیم خورشید نیستند، ساده‌ترین راه برای به دست آوردن ویتامین D  از طریق مکمل یا مولتی ویتامین و یا مصرف هر دو است که نیاز به نسخه هم ندارد.

در حالی که خوردن غذاهای حاوی ویتامین D (از جمله: روغن جگر ماهی، ماهی قزل آلا و شیر غنی شده) همچنین می‌تواند به شما در دریافت این ویتامین کمک کند اما کافی نیست. قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید و احتمالا مصرف یک مکمل می‌تواند این مقدار کافی را برایتان فراهم کند.

چه مقدار ویتامین D باید مصرف کنید و آیا حد بالایی هم وجود دارد؟

تاثیر ویتامین D بر بیماری کرونا

محض اطلاع، توصیه‌های ویتامین D به طور گسترده در سراسر جهان متفاوت است. طبق گزارش هیئت غذا و تغذیه (FNB) در مؤسسه پزشکی آکادمی ملی، اکثر مردم باید روزانه ۶۰۰ واحد ویتامین D دریافت کنند. برای افراد بالای ۷۰ سال این مقدار ۸۰۰ واحد است و برای نوزادان ۴۰۰ است.
از آنجا که دوز روزانه بالا از ویتامین D می‌تواند مضر باشد، از مصرف بیشتر از دوز توصیه شده استاندارد بدون مشورت با پزشک، خودداری کنید. در واقع، چون نیازهای مواد مغذی برای همه متفاوت است، بهتر است از پزشک در مورد دوز مناسب برای خود بپرسید. حتی می‌توانید این کار را برای کاهش ویزیت حضوری یا عدم دسترسی به آن را از طریق پزشکی از راه دور انجام دهید.

بالاخره ویتامین D  بخوریم یا نخوریم؟

در این مرحله مشخص نیست که مکمل ویتامین D به پیشگیری یا درمان عفونت ویروس کرونا کمک خواهد کرد.

اما از آنجا که ویتامین D در دوزهای معقول بی‌خطر است، به احتمال زیاد هیچ آسیبی برای بزرگسالان وجود ندارد که مقادیر توصیه شده ویتامین D را مصرف کنند، به خصوص اگر شما جز یک گروه پرخطر هستید.

در حال حاضر به‌طور فزاینده‌ای به رسمیت شناخته شده ‌است که ویتامین D احتمالاً در عملکرد سلول‌های ایمنی نقش دارد، به گونه‌ای که سطح پایین ویتامین D ممکن است منجر به کاهش توانایی برای هر یک از سیستم‌های ایمنی بدن ما برای مبارزه با آسیب‌های مختلف از جمله عفونت‌ها شود.

حفظ سطح ویتامین D در محدوده طبیعی، ممکن است یکی از راه‌های بهبود توانایی سیستم ایمنی برای مبارزه با عفونت یا شاید هم ویروس کرونا باشد.

منبع : everydayhealth.com

میانگین امتیازات ۵ از ۵
دیدگاه شما

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.