انواع ویروس کرونا و آخرین تحولات آن
شیوع فعلی ویروس جدید کرونا موجب ایجاد نگرانی در کل جهان شده است؛ و این ویروس ممکن است خیلی سریع گسترش یابد و قبل از آنکه مسئولان بهداشت بتوانند راهی برای متوقف کردن آن پیدا کنند، باعث آسیب چشمگیری شود.
علت اصلی شیوع ویروس جدید کرونا چیست؟
در دی ماه سال گذشته، گزارشهایی مبنی بر شیوع ویروس کرونا، ویروس جدیدی که متخصصان نظیر آن را قبلاً هرگز در انسان ندیده بودند، در میان مردم ووهان، شهری بزرگ در چین پخش شد. از آن زمان تا حالا، این ویروس به سایر کشورها، چه در داخل و خارج از آسیا پخش شده است و مقامات کشور این موضوع را شیوع بیماری توصیف میکنند.
در پایان ماه گذشته، سازمان بهداشت جهانی (WHO) این وضعیت را یک وضعیت اورژانسی بهداشت عمومی اعلام کرد. تا به امروز، ویروس جدید کرونا که در حال حاضر به اختصار ۲۰۱۹ -nCoV لقب گرفته است) عامل ۳۱٫۲۱۱ عفونت در چین و ۲۷۰ مورد در ۲۴ کشور دیگر جهان بوده است. این ویروس در چین تاکنون منجربه مرگ ۶۳۷ نفر شده است. این امر همچنین منجربه کشته شدن یک نفر در فیلیپین نیز شده است.
اما ما واقعاً در مورد این ویروس چه میدانیم؟ تاثیر آن بر جمعیت جهانی چگونه است؟
این ویروس جدید چیست؟
۲۰۱۹-nCoV این ویروس جدید کرونا است. یک خانواده از ویروسها است که سیستم تنفسی پستانداران را هدف قرار داده و بر آنها تأثیر میگذارد. با توجه به ویژگیهای خاص هرکدام، چهار “نوع” اصلی ویروس کرونا وجود دارد که به آنها آلفا، بتا، دلتا و گاما گفته میشود. بیشتر آنها فقط روی حیوانات تأثیر میگذارند، اما تعداد معدودی نیز میتوانند به انسان منتقل شوند؛ که فقط ۲ نوع از آنها برای انسان قابل انتقال هستند: آلفا و بتا
فقط همین دو نوع ویروس کرونا باعث شیوع جهانی شدهاند. اولین نوع ویروس کرونا SARS است (که مسئول سندرم تنفسی حاد بود) و اولین بار در سال ۲۰۰۲ در چین شروع به گسترش کرد. ویروس SARS ابتدا در کشور چین و هنگ کنگ شروع شد و در سال ۲۰۰۳ از بین رفت.
نوع دیگر ویروس کرونا MERS ( یا همان سندرم تنفسی خاورمیانه) بود که در سال ۲۰۱۲ در عربستان صعودی ظهور کرد. این ویروس از آن زمان تاکنون حداقل ۲٫۴۹۴ نفر را مبتلا کرده است.
منشأ این ویروس از کجاست؟
ابتلای یک انسان به ویروس کرونا معمولاً از طریق تماس با یک حیوان آلوده اتفاق میافتد. یکی از متداولترین حاملها، خفاشها هستند، اگرچه به طور معمول ویروس کرونا را مستقیماً به انسان منتقل نمیکنند؛ در عوض، انتقال ممکن است از طریق یک حیوان “واسطه” اتفاق بیفتد، که معمولاً از طریق یک نوع حیوان خانگی صورت خواهد گرفت. ویروس سارس کرونا، از طریق خز گربهها منتقل میشود؛ در حالیکه ویروس MERS از طریق شترها منتقل میشود.
با این حال، تعیین حیواناتی که از ابتدا باعث عفونت ویروس کرونا میشوند، میتواند دشوار باشد. در مورد ویروس کرونا جدید، گزارشهای اولیه از چین این شیوع را، به یک بازار غذاهای دریایی در مرکز ووهان ربط داده است.
با اینحال، ارزیابیهای بعدی نشان میدهد که بعید است که این بازار تنها منبع ویروس کرونا باشد، زیرا برخی از افراد آلوده به ویروس به صورت مکرر در بازار حضور نداشتند. متخصصان هنوز نتوانستهاند منبع واقعی ویروس را تعیین کنند؛ یا حتی تأیید کنند که آیا یک منبع اصلی وجود داشته است یا خیر.
این ویروس چگونه منتقل میشود؟
اگرچه احتمالاً منشأ این ویروس حیوانات هستند، اما انتقال ویروس جدید از فردی به فرد دیگر میتواند اتفاق بیفتد. اگرچه بسیاری از سؤالات در مورد انتقال آن همچنان بیپاسخ مانده است.
بهگفته سخنگویان سازمان بهداشت جهانی که به سؤالات اخبار پاسخ دادند، محققان هنوز در حال مطالعه پارامترهای دقیق انتقال از انسان به انسان هستند. به احتمال زیاد، در ووهان از ابتدای شیوع بیماری، برخی از افراد از طریق یک حیوان، به این بیماری مبتلا شدند. این ویروس با انتقال بین مردم پخش شده است.
چگونه با سایر ویروسها مقایسه میشود؟
محققان موسسات چینی قادر به استفاده از پیشرفتهترین ابزارهای تعیین توالی ژنوم برای شناسایی ساختار DNA ویروس کرونا بودند. به نظر میرسد که ۲۰۱۹-nCoV ، بیشتر شبیه به دو ویروس کرونا خفاشی معروف به bat-SL-CoVZC45 و bat-SL-CoVZXC21 است. ویروس جدید، تقریباً ۷۹٪ مشابه با نوع SARS ویروس کرونا بوده و تقریباً ۵۰٪ مانند ویروس MERS است.
علائم آن چیست؟
مانند ویروس کرونا قبلی، ویروس کرونا جدید باعث بیماری تنفسی شده و علائم آن بر سلامت تنفس تأثیر میگذارد. طبق تحقیقات مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری، علائم اصلی عفونت ۲۰۱۹-nCoV تب، سرفه و تنگی نفس است. اطلاعات موجود نشان میدهد که ویروس میتواند باعث علائم خفیف، مانند آنفولانزا و همچنین بیماری شدیدتر شود.
اکثر بیماران دارای بیماری خفیف هستند و به نظر میرسد حدود ۲۰٪ به بیماری شدیدتری از جمله ذاتالریه، نارسایی تنفسی و در برخی موارد منجربه مرگ میشوند.
از آنجا که علائم عفونت ۲۰۱۹-nCoV میتواند بسیار عمومی باشد، تشخیص تفاوت بین آنها و علائم سایر عفونتهای تنفسی دشوار است. متخصصان برای درک دقیق اینکه با چه نوعی سر و کار دارند، نمونههای ویروسی را آزمایش و بررسی میکنند که دریابند آیا ساختار DNA ویروس با مدل ۲۰۱۹CCV مطابقت دارد یا خیر.
وقتی شخصی به بیماری تنفسی مبتلا میشود، در ابتدا تشخیص اینکه به چه چیزی مبتلا شده است، اگر غیر ممکن هم نباشد بسیار دشوار است. بنابراین آنچه ما به آن اعتماد میکنیم تشخیص آزمایشهای مولکولی است.
اثرات آن چیست؟
بسیاری از مردم نگران این هستند که آیا ممکن است شیوع فعلی به یک امر یا بیماری همهگیر تبدیل شود یا خیر. همچنین سوالات زیادی در مورد چگونگی مقایسه آن با سایر ویروسها از نظر میزان آلودگی و مرگ و میر وجود دارد.
در پاسخ به سؤالات مربوط به این موضوع، سخنگویان سازمان بهداشت جهانی گفتند: “مقامات چین گزارش میدهند که حدود ۲ تا ۴٪ از مبتلایان به ویروس جان باختهاند، اگرچه هنوز هم ارزیابی دقیق و نسبت مرگ و میر دشوار است. این یک بیماری جدید است و درک ما از آن به سرعت در حال تغییر میباشد. ما به تجزیه و تحلیل اطلاعات در مورد نمونههای موجود و جدید ادامه خواهیم داد”.
چگونه میتوان از مبتلا شدن به این ویروس جلوگیری کرد؟
دستورالعملهای رسمی پیشگیری از سازمان جهانی بهداشت نشان میدهد که برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا، افراد باید بهترین اقدامات بهداشتی را برای پیشگیری از هرگونه ویروس دیگر اعمال کنند.
ویروس کرونا چگونه درمان میشود؟
در حال حاضر هیچ درمان تخصصی و کاملی در مورد عفونتهای ناشی از ویروس جدید کرونا وجود ندارد. هنگامیکه پزشکان یک عفونت ۲۰۱۹-nCoV را تشخیص میدهند، هدفشان این است که علائم را به محض بروز آنها درمان کنند.
سازمان بهداشت جهانی(WHO) ، توضیح داد: “به دلیل اینکه این ویروس جدید است، ما در حال حاضر درمان خاصی برای آن نداریم”. اما از آنجا که این ویروس باعث بیماری تنفسی میشود، علائم آن قابل درمان است”. همچنین تأکید کرد: “آنتیبیوتیکها بر روی این ویروس کار نمیکنند.”
محققان چه اقداماتی انجام میدهند؟
برای ویروس کرونا جدید درمانهایی وجود دارد که در حال پیشرفت هستند. با گذشت سالها، بسیاری از اقدامات درمانی، برای مقابله با سایر ویروسها، مانند ویروس کرونا مورد بررسی قرار گرفته است. امیدواریم که این روشهای درمانی، بتوانند برای ویروس کرونا نیز مفید باشند.
در حال حاضر آزمایشهای بالینی، برای یافتن یک روش درمانی و واکسن در برابر ویروس کرونا MERS در حال انجام است که در صورت موفقیت، میتواند زمینه را برای یک درمان و تولید واکسن در سال ۲۰۱۹ فراهم کند. برخی دانشمندان در حال آزمایش و به کار بردن مواد درمانی و ضد ویروسی که برای درمان HIV به کار میرود، برای مقابله با ویروس جدید هستند.
اما این نوع درمانها در هنگام مبارزه با ویروس کرونا چه تضمینی میدهند؟
طبق برخی مطالعات، ترکیبی از داروهای ضدویروسی که دانشمندان در حال آزمایش آنها هستند (لوپیناویر و ریتوناویر) قادر به حمله به یک مولکول تخصصی هستند که HIV و ویروس کرونا هر دو برای تکثیر، از آن استفاده میکنند.
یکی دیگر از مواردی که گفته میشود ممکن است برای درمان ویروس کرونا مفید باشد، استفاده از Baricitinib ( دارویی است که پزشکان برای درمان آرتروز از آن استفاده میکنند) است.
محققانی که به این نتیجه رسیدهاند، توضیح میدهند که به احتمال زیاد ۲۰۱۹-nCoV میتواند با تعامل با گیرندههای خاص موجود در سطح برخی سلولهای ریه، ریهها را آلوده کند. اما چنین گیرندههایی در بعضی از سلولهای کلیه، رگهای خونی و قلب نیز وجود دارند. با اینحال، دانستن این موضوع که آیا این روش واقعاً مؤثر خواهد بود یا نه، هنوز باید بررسی شود.
در جلسات مطبوعاتی ۱۶ بهمن، مقامات سازمان بهداشت جهانی درباره ترجیح محققان، برای آزمایش داروهای موجود برای مقابله با ویروس کرونا جدید توضیح دادند. به گفته آنها، این داروها کاملا بیخطر هستند. در نتیجه، نیاز به آزمایشات طولانی برای بررسی تأیید ندارند.
ویستامگ، بهدنبال پیشرفتهای مربوط به این موضوع در زمینه بهداشت جهانی است و اطمینان میدهد که برای خوانندگان خود اطلاعات دقیق، به روز و مطالب خوبی تهیه کند.