چه غذاهایی را میتوانید فریز کنید؟
آیا خود را قرنطینه کردهاید و یا میخواهید زمان بیشتری را در منزل بگذرانید؟ پس حتما به مواد غذایی احتیاج پیدا خواهید کرد که دیرتر فاسد شوند و امکان فریز کردن آنها وجود داشته باشد. با افزایش شیوع ویروس کرونا، بهتر است با جنبه جدیدی از فریز کردن مواد غذایی آشنا شویم.
آخرین توصیههای دولت این است که مردم از اجتماعات و گردهماییها به جز موارد ضروری خودداری کنند و از هر کس که دارای علائم کرونا است خواسته شده که تا ۱۴ روز خود را قرنطینه کند، این یعنی اینکه به احتمال زیاد قرار است زمان زیادی در خانه بمانیم. بنابراین حفظ و نگهداری مواد غذایی در منزل بیشتر از پیش حائز اهمیت است و یخچال فریزر میتواند بهترین دوست ما برای فریز کردن مواد غذایی در بحران باشد.
ممکن است وسوسه شوید همه غذاهای خود را فریز کنید، در حقیقت بعضی غذاها و نوشیدنیها وجود دارند که اگر یخ زده باشند خاصیت غذایی خود را از دست میدهند. به طور مثال برگهای سالاد و میوهها برای فریز شدن مناسب نیستند و یا قوطیهای نوشیدنی که ممکن است در اثر انجماد منفجر شوند.
البته برخی مواد غذایی هستند که با فریز شدن حتی از قبل بهتر میشوند و ممکن است نظر شما را به طور کلی راجب نحوه نگهداری غذاها عوض کند.
در شرایط فعلی، بسیاری از ما به دنبال راهکارهایی هستیم تا بتوانیم غذاهایمان را مدت طولانیتری نگهداری کنیم. انجماد و فریز کردن مواد غذایی روش بسیار خوبی برای انجام این کار است، اما موارد مهمی وجود دارد که باید در مورد انواع خاصی از مواد غذایی به خاطر داشته باشید، مثل مدت زمانی که میتوانند در فریزر بمانند و نحوه یخ زدایی و گرم کردن مجدد آنها.
“طبق یک قاعده کلی، مواد غذایی که بیشتر آبکی هستند برای فریز شدن خیلی مناسب نیستند.”
این به این دلیل است که با یخ زدن، آب منبسط میشود. مقدار آب هر سلول از طریق دیوارههای سلول آن در داخل غذا شکسته میشود و در نتیجه با یخ زدگی ممکن است خرابکاری ایجاد کنید! به همین دلیل اغلب شاهد مایعات زیادی در اطراف مواد غذایی هستیم که از فریزر خارج شدهاند.
با فریز کردن مواد غذایی ، در واقع شما دکمه” مکث “را فشار میدهید. یعنی هیچ ماده مغذی از دست نمیرود. این یک روش عالی برای حفظ سبزیجات و میوههایی است که حاوی مواد مغذی هستند و دقیقا همان چیزی است که ما در حال حاضر به آن نیاز داریم تا بتوانیم سیستم ایمنی بدن را تا حد ممکن قوی نگه داریم.
در ادامه همراه ما باشید تا غذاهایی که میتوانید و نمیتوانید فریز کنید را بشناسید.
چه غذاهایی را میتوان فریز کرد؟
- نان: نانهای خرد شده و خمیر نان
- میوه: انواع توتهای منجمد، موز خردشده، آناناس، انبه و هلو که برای تهیه اسموتی مناسب هستند.
- گیاهان دارویی
- مایعات: عصارههای خانگی مثل عصاره گوشت یا مرغ و سوپ
- وعدههای غذایی: غذاهای اضافه مانده، خورشها و حبوبات
- سبزیجات: پیاز و گوجه فرنگی خرد شده؛ گل کلم و بروکلی، لوبیا سبز، اسفناج، گردوی خرد شده که میتواند پایه و اساس اکثر وعدههای غذایی شما باشد.
- سبزیجات و گیاهان طعمدار: سبزیجات تازه به عنوان مثال جعفری، ریحان، رزماری، گشنیز که سرشار از ویتامین C هستند و به همین دلیل برای حفظ ایمنی بدن مناسب و همچنین دارای طعم عالی میباشند. پیشنهاد میکنیم سبزیهای تازه را در سینی خرد کنید و به روغن زیتون، نمک و فلفل آغشته کنید و سپس آنها را فریز کنید تا بعداً بتوانید به ماکارونی، سسها، خورش و… به راحتی اضافه کنید.
- مواد غذایی پخته شده: به خصوص کیکها، پنکیکها، کلوچهها و سایر غذاهای پخته شده نیز میتوانند فریز شوند و زمان خوردن با گذاشتن در مایکروویو یخشان ذوب شود.
چه مواد غذایی را نباید فریز کرد؟
- سبزیجات آبدار و برگهای ظریف: خیار، سالاد، کاهو و… .
- تخم مرغ: مگر اینکه در ظروف کوچک خرد شود.
- کنگر فرنگی، کاسنی، بادمجان، سیب زمینی (مگر اینکه پوره شوند) و تربچه به خوبی منجمد نمیشوند.
- پنیر نرم: به گفته متخصصان، پنیرهای نرم و آبدار را نباید فریز کنید. این پنیرها به دلیل داشتن آب زیاد و به دلیل ذوب شدن بعد از خارج کردن آنها از فریزر برای خوردن مناسب نیستند.
- نوشیدنیهای گازدار: گاز منجمد ممکن است در فریزر شما منبسط شده و منفجر شود.
چهارچوب زمانی مطمئن برای فریز کردن مواد غذایی را بدانید.
زمان نگهداری گوشت و مرغ و ماهی
- زمان نگهداری فیله ماهی در فریزر : ۱۸ ماه
- زمان نگهداری گوشت پرچرب در یخچال : ۱ تا ۲ روز ، در فریزر : ۲ تا ۳ ماه
- زمان نگهداری گوشت ماهی کم چرب در یخچال : ۱ تا ۲ روز ، در فریزر : ۴ تا ۶ ماه
- زمان نگهداری انواع گوشت مثل دل، جگر و زبان در یخچال : ۱ تا ۲ روز ، در فریزر : ۳ تا ۴ ماه
- زمان نگهداری سوسیس در یخچال : ۱ تا ۲ روز ، در فریزر : ۳ تا ۴ ماه
- زمان نگهداری گوشت گوساله در یخچال : ۳ تا ۵ روز ، در فریزر : ۶ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری گوشت اردک یا غاز در یخچال : ۱ تا ۲ روز ، در فریزر : ۶ ماه
- زمان نگهداری بوقلمون تکه شده در یخچال : ۱ تا ۲ روز ، در فریزر : ۹ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری بوقلمون درسته در یخچال : ۱ تا ۲ روز ، در فریزر : ۱ هفته
- زمان نگهداری دل و جگر مرغ در یخچال : ۱ تا ۲ روز ، در فریزر : ۳ تا ۴ ماه
- زمان نگهداری گوشت پخته شده در یخچال : ۱ تا ۲ روز ، در فریزر : ۳ تا ۴ ماه
- زمان نگهداری گوشت گوسفند خرد شده یا کباب شده در یخچال : ۳ تا ۵ روز ، در فریزر : ۶ تا ۹ ماه
زمان نگهداری لبنیات
- زمان نگهداری شیر تازه: ۵ تا ۷ روز
- زمان نگهداری شیر بسته بندی باز شده : ۲ تا ۳ روز
- زمان نگهداری ماست : ۷ روز
- زمان نگهداری خامه ترش شده : ۴ هفته
- زمان نگهداری خامه چرب : ۱ روز
- زمان نگهداری خامه چربی گرفته شده : ۱۰ روز
- زمان نگهداری پنیر در یخچال : ۶ تا ۱۲ هفته ، در فریزر : ۶ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری تخم مرغ تازه در یخچال : ۳ هفته
- زمان نگهداری تخم مرغ آب پز در یخچال : ۱ هفته
- زمان نگهداری بستنی در فریزر : ۲ ماه
- زمان نگهداری کره در یخچال : ۲ هفته ، در فریزر ۹ ماه
زمان نگهداری سبزیجات
- زمان نگهداری مارچوبه در یخچال : ۲ تا ۳ روز، درفریزر : ۸ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری چغندر، هویج، کلم بروکلی، لوبیاها و کدوتنبل در یخچال : ۳ تا ۵ روز ، در فریزر : ۸ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری گل کلم در یخچال : ۱ هفته ، در فریزر : ۸ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری جعفری در یخچال : ۲ تا ۳ روز
- زمان نگهداری ذرت در فریزر : ۸ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری پیازچه در یخچال : ۳ تا ۵ روز
- زمان نگهداری کرفس در یخچال : ۱ هفته ، در فریزر : ۸ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری اسفناج ، خردل در یخچال : ۳ تا ۵ روز، در فریزر : ۸ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری کاهو در یخچال : ۱ هفته
- زمان نگهداری قارچ ها و بامیه در یخچال : ۱ تا ۲ روز ، در فریزر : ۸ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری ترب و تربچه در یخچال : ۲ هفته
- زمان نگهداری کدو در فریزر : ۸ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری نان و شیرینی در یخچال
- زمان نگهداری نان در فریزر : ۶ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری کیک صبحانه ، کلوچه در فریزر : ۲ تا ۴ ماه
- زمان نگهداری پن کیک (نوعی کلوچه): در فریزر : ۱ تا ۲ ماه
- زمان نگهداری خمیر پخته نشده در یخچال : ۲ تا ۳ روز ، در فریزر : ۶ ماه
- زمان نگهداری کیک اسفنجی در فریزر : ۴ تا ۶ ماه
- زمان نگهداری پنیر در یخچال : ۳ تا ۷ روز ، در فریزر : ۴ تا ۶ ماه
- زمان نگهداری شیرینی دانمارکی در فریزر : ۳ ماه
- زمان نگهداری پیراشکی در فریزر: ۶ ماه
- زمان نگهداری شیرینی پای کدو تنبل در یخچال : ۱ تا ۲ روز، در فریزر: ۱ ماه
- زمان نگهداری پای میوه در یخچال : ۱ تا ۲ روز ، در فریزر: ۱ سال
- زمان نگهداری پای میوه نپخته در فریزر : ۸ ماه
زمان نگهداری میوهجات
- زمان نگهداری سیب در یخچال : ۱ماه ، در فریزر : ۸ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری زردآلو ، گوجه ، هلو ، انگور ، گلابی و آلو در یخچال : ۳ تا ۵ روز ، در فریزر : ۸ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری آوکادو در یخچال : ۳ تا ۵ روز ، در فریزر : ۸ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری موز و بارهنگ در فریزر : ۸ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری گیلاس در یخچال : ۲ تا ۳ روز، در فریزر : ۸ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری پرتقال، لیموها ، گریپ فروت در یخچال : ۲ هفته ، در فریزر : ۴ تا ۶ ماه
- زمان نگهداری کیوی در یخچال : ۳ تا ۵ روز، در فریزر : ۴ تا ۶ ماه
- زمان نگهداری انبه در فریزر : ۸ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری خربزه، هندوانه ، طالبی در یخچال : ۱ هفته، در فریزر : ۸ تا ۱۲ ماه
- زمان نگهداری آناناس در یخچال : ۲ تا ۳ روز ، در فریزر : ۴ تا ۶ ماه
- زمان نگهداری کنگر فرنگی در یخچال : ۱ هفته
قوانین فریز کردن مواد غذایی را بدانید.
غذاهای یخ زده را حتما قبل از پخت بررسی کنید. اگرچه بعضی از غذاها را میتوان بلافاصله از فریزر خارج کرد و پخت، اما وقتی نوبت به گوشت میرسد، باید قبل از سرو آن را بررسی کنید. گوشت باید حداقل ۲ دقیقه به دمای ۷۰ درجه برسد تا باکتریهای مضر آن از بین برود. غذاهای پخته شده مانند ماکارونی را میتوان در مایکروویو گرم کرد.
گوشت، مرغ و ماهی باید در کف فریزر و در ظروف نگهداری شوند و همچنین در همان قفسه در کنار سایر کالاهای غیرگوشتی قرار نگیرند. میوه و سبزیجات میتوانند در ظروف بسته شده در فریزر قرار بگیرند تا از بروز هرگونه نشتی جلوگیری شود.
محصولات لبنی مانند شیر و ماست میتوانند در طبقه بالاتر از آن قرار گیرند و باید اطمینان حاصل شود که ظرف شیر پر نباشد تا از ترکیدن آن جلوگیری شود.