بخش ۳۸
همه ما دارای نقاط حساس روحی هستیم و این نقاط در اثر این پدید آمدهاند که نتوانستیم یک جایی رنجهای گذشته را تجزیه و تحلیل کنیم. گاهی اوقات مواردی در زندگی ما ایجاد میشوند که آن دکمه حساس را فشار میدهند و ما با تمام قوای جمع شده از حساسیتهای گذشته، واقعیت فعلی را زیر ذرهبین میبریم و در درونمان اینطور استنباط میکنیم که در معرض یک تهدید خیلی جدی قرار داریم.
برای مثال اگر ما در کودکی یک بی انصافی و یک احساس اجحاف را با ضعف مخصوص آن دورانمان تجربه کرده باشیم، حالا که بزرگ شدیم آنچه که به تعریف ما بیانصافی باشد، همان حس تهدید و همان شدت ترس را که در کودکی تجربه کردیم برای ما زنده میکند و ما دیگر قادر نیستیم که این واقعیت را ببینیم که اکنون بزرگتر شدیم، قدرت بیشتری داریم، کارایی بیشتری داریم و الان این ما هستیم که مسئول حال خودمان هستیم و این موقع است که احساس بازنده بودن تمام وجودمان را میگیرد.
به همین دلیل در فایل صوتی قبلی اشاره کردیم که تنها راه ما برای کم شدن این حالت انتخاب تجزیه و تحلیل تجارب و باورهای گذشته است، به خصوص زمانهایی که ما بیش از حد به موضوعی واکنش نشان میدهیم. اما چطور میشود این نقاط حساس روحی قدیمی را به صورت سازندهای خنثی کرد؟
این بستگی به این دارد که واکنش نامتناسب شما چقدر شدت دارد و چقدر تکرار میشود. در واقع همانطور که در مشکلات جسمی وقتی یک مسئلهای حاد میشود احتیاج به متخصص و گرفتن کمک داریم، در این موارد هم بایستی از افراد ذیصلاح کمک گرفت. هنگامی که علائم عاطفی شدید و جدی در مواجهه با نقاط حساس روحی در کار است، سعی نکنید خودتان را شخصا درمان کنید.
میشود برای سردردهای گذری از مسکنها استفاده کرد، ولی به طور حتم اگر آنها استمرار و شدت داشته باشند، به دکتر مراجعه میکنیم. در این مورد هم همینطور است؛ اگر مشکل شما حاد است لازم است که کمک بگیرید.
اما در مورد رنجهای کوچک میتوانیم خودمان هم نیازهای کودک زخم خورده خود را برآورده کنیم و در جهت بهبود قدم برداریم. برای این کار لازم است که با خودمان روراست باشیم و در ابتدا از خود سانسوری بپرهیزیم. یعنی مواقعی که واکنش نامتناسب داریم، صادقانه بررسی کنیم و بتوانیم بیرون ریزی احساسات خودمان را به صورت آزادانه و بدون مانع ایجاد کنیم و نقاط حساس روحی را که ریشه در گذشته دارند بیابیم.
مطلب مرتبط: تقویت خودباوری و عزت نفس (بخش ۳۶ و ۳۷)
اجازه دهید تا جایی که ممکن است خالی شوید و از لحاظ هیجانی و احساسی به خودتان اجازه تخلیه کامل بدهید. در این راه میتوانید از هر چیزی استفاده کنید، از کلام، فریاد، واژه و بگذارید که در تنهایی تمامی احساست و هیجاناتتان تخلیه شوند.
احساسات شدید زمانیکه به کاملترین وجه خودشان به نمایش در میآیند، ناپدید میشوند؛ به این شکل شاید از شر آن نقاط حساس خلاص شوید.
بخش ۳۹
همه ما میدانیم که کودکان گاهی نیازمند هستند که در یک سری مسائل با والدین خود صحبت کنند زمانی حالشان خوب میشود که احساس کنند بزرگترها آنها را درک کردهاند.
در روند رو به رو شدن با احساسات واقعی و نقاط حساس روحی خود که در بخش ۳۸ به آن اشاره کردیم، همین روند مد نظر ماست. اینکه شما بتوانید بدون عجله و داوری، احساسات سرکوبشده خودتان را که الان اجازه ابراز پیدا کردند، آن هم پس از سالها انکار و قضاوت و پس زدن، بپذیرید و اجازه دهید که راهنمای درونی شما هدایتگر شما باشد.
احساسات دارای انرژی و نیرو هستند و شما مادامی که بخواهید آنها را پنهان کنید، دچار واکنشهای نا به هنگامی خواهید بود که برگرفته از همان انرژیهای بلوکه شده هستند. پس خودتان را حمایت کنید و برای اینکه مطمئن شوید به کسی هم صدمه نمیزنید، تا وقتی که فورانهای احساسی شما کم نشدند، زمانهایی را برای تخلیه هیجانات خود در تنهایی در نظر بگیرید.
میتوانید با نوشتن احساسات خودتان شروع کنید و خودتان را به همان طریقی که قبلا گفته شد حمایت کنید. بعد از این مرحله است که شما رفته رفته به سمت این پیش میروید که خودتان را بدون قید و شرط دوست داشته باشید نه برای آنکه باید باشید بلکه برای آن چیزی که هستید شاکر خواهید بود.
و تازه در این مرحله است که تخیل مثبت میتواند به پیشرفت شما کمک کند. در تخیل خودتان ببینید وقایعی که قبلا موجب رنج شما میشدند، الان دیگر در حیطه پذیرش شما هستند. مثلا اگر از فردی آزاری میدیدید، صحنه را بازسازی کنید و این بار در تخیل خودتان اینگونه ببینید که شما در آن صحنه به عنوان یک موجود مستقل و قوی عمل میکنید و رها و بخشنده هستید.
به یاد داشته باشید تا هنگامی که، دیگران را رها نکنید به شیوه منفی همواره به آن فرد متصل خواهید ماند و تا رها نشوید آزاد هم نیستید. البته که این روش به التیام دردهای قدیمی تا حد زیادی کمک میکند اما بدون تردید و به طور صد در صد نمیشود گفت که نقاط حساس شما را بر طرف میکند.
اما حالا شما میدانید که حادثه الف تنها کلید حادثه ب در کودکی شما را روشن میکند و همزمان در خاطر شما این چراغ نیز روشن میشود که آن شخص یا آن حادثه قبلی اکنون در این لحظه اقتدار قدیمی را نخواهد داشت، اگر شما نخواهید.
امیدواریم که به این طریق بتوانید بخشهایی از کودک زخم خورده خودتان را التیام بدهید و نقاط حساس روحی خودتان را بشناسید. یادآوری میکنیم در صورتیکه این رنجها شدیدتر باشند و واکنشهای شما بیش از حد، لازم است که از یک فرد ذیصلاح کمک بگیرید.