چطور بدون ورز دادن نان بپزیم؟
شاید فکر کنید که درست کردن یک نان خوشمزه و دلچسب باید خیلی پرچالش باشد و فقط یک حرفهای میتواند از پس آن بربیاید. یکی از مراحل دشوار در پخت نان، ورز دادن خمیر آن است که باعث میشود افراد خیلی به انجام آن روی نیاورند. ما در ادامه قصد داریم طرز تهیه نانی را به شما معرفی کنیم که نه به تجهیزات و دانش خاصی نیاز دارد و نه به خمیرمایه و ورز دادن. مطمئناً کسانی که به دنبال یک دستور پخت ساده و بی دردسر میگردند از این روش تهیه نان استقبال خواهند کرد.
چه نانی به ورز دادن نیازی ندارد؟
این روش پخت نان اولین بار توسط جیم لایی (Jim Lahey) ارائه شد و حدود ۱۰ سال پیش وقتی که توسط مارک بیتمن (Mark Bittman) در نیویورک تایمز منتشر شد به سرعت مورد توجه قرار گرفت و محبوب شد. در این روش اساساً همه مواد در یک کاسه ریخته و مخلوط میشود و در واقع مخمر است که کار اصلی را انجام میدهد. این دستور پخت فقط برای افراد مبتدی نیست. بلکه حتی کسانی که دائماً نان میپزند نیز این روش را دوست دارند.
افزایش حجم آهسته خمیر طعمی عالی به نان میبخشد و با تلاش کم در نهایت یک نان ترد با ظاهری جذاب خواهید داشت. به همین دلیل است که این روش بسیار محبوب است.
بهتر است بدانید:
- نانی که بدون ورز دادن پخته میشود به چند ساعت استراحت در دمای اتاق نیاز دارد تا افزایش حجم پیدا کند. باید اجازه دهید خمیر حداقل ۶ ساعت در دمای اتاق بماند. همچنین بعد از فرم دادن نیز بگذارید ۱ ساعت دیگر استراحت کند تا پف کند.
- پخت این نان در مرحله اول، با درپوش ۳۰ دقیقه و در مرحله بعد که درپوش ظرف برداشته میشود ۱۵ دقیقه طول میکشد.
مراحل کلیدی برای پخت نان بدون ورز:
-
مواد را ترکیب کرده و خمیر درست کنید.
ترکیبات این نان را میتوان به طور کامل با دست مخلوط کرد. اما خمیرتان صاف و یکدست نخواهد شد. در عوض رطوبت و استراحت دادن طولانی به خمیر باعث میشود تا بدون ورز دادن پروتئین و گلوتن در آن تولید شود. در نهایت خمیر، بافتی زبر و چسبنده خواهد داشت. بنابراین مضطرب نشوید.
-
بگذارید خمیر به مدت طولانی استراحت کند.
برای پخت نان بدون ورز دادن نیاز است که خمیر آن به مدت طولانی استراحت کند تا حجیم شود. در بیشتر دستورالعملهای پخت نان به مدت یک شب به خمیر استراحت میدهند. اما در این دستور پخت به دلیل اینکه از کمی مخمر استفاده میشود خمیر میتواند ظرف ۶ ساعت آماده شود. حتماً روی خمیر را پوشانده و در یک جای نسبتاً گرم قرار دهید.
-
خمیر را گرد کرده و روی کاغذ روغنی قرار دهید.
فرم دادن خمیر به صورت گرد و استفاده از کاغذ روغنی باعث میشود تا پس از پخت راحتتر نان را از ظرف خارج کنید. خمیر را به صورت گرد و برجسته فرم دهید تا بیشتر پف کرده و بالا بیاید.
-
از قابلمه هلندی استفاده کنید.
برای پخت این نان به یک قابلمه هلندی یا چدنی نیاز خواهید داشت. البته بهتر است از قابلمه هلندی استفاده کنید چون دیوارههای ضخیم آن گرما را به خوبی در خود حفظ میکند و بخار ایجاد شده توسط نان را درون قابلمه نگه میدارند تا روی نان طلایی و ترد شود.
نحوه مصرف و نگهداری از نان
پس از خارج کردن نان از فر، قبل از برش و سرو آن اجازه دهید تا حداقل به مدت ۱۵ دقیقه خنک شود. همچنین به منظور ذخیره کردن این نان باید آن را محکم بستهبندی کرده و در دمای اتاق قرار داد. در این صورت میتوان آن را به مدت ۳ روز قابل مصرف نگه داشت.
چگونه بدون ورز دادن نان درست کنیم؟
مواد لازم برای ۱ قرص نان:
- آرد ۱ پوند (حدود نیمکیلو)
- نمک ۲ قاشق چای خوری
- مخمر خشک فعال ۴/۳ قاشق چای خوری
- آب ولرم ۱ فنجان و نصفی
وسایل مورد نیاز:
- کاسه بزرگ
- حوله آشپزخانه یا روکش پلاستیکی
- قابلمه هلندی با درب مناسب برای داخل فر
- کاغذ روغنی
- همزن دستی
طرز تهیه نان:
- آرد، نمک و مخمر را درون کاسه ریخته و با همزن همه مواد را با هم ترکیب کنید. سپس یک گودال در وسط مواد ایجاد کرده و آب را کمکم به آن اضافه کنید و هم بزنید تا به یک بافت خمیری برسید. همانطور که قبلاً اشاره کردیم خمیرتان صاف و یکدست نخواهد شد. پس فکر نکنید که در انجام آن موفق نبودید.
- روی کاسه را با یک روکش پلاستیکی یا حوله آشپزخانه بپوشانید. سپس آن را به مدت ۶ تا ۸ ساعت در یک جای گرم قرار دهید تا پف کرده و حباب بزند.
- کمی آرد روی کاغذ روغنی بپاشید. خمیر را روی آن برگردانید و کاغذ را دورش بپیچید و سپس سعی کنید خمیر را به صورت گرد فرم دهید. آن را با یک پارچه آشپزخانه بپوشانید و بگذارید ۱ ساعت دیگر استراحت کند.
- حدود ۳۰ دقیقه قبل از پخت یک قفسه درون فر قرار دهید و قابلمه را روی آن قرار دهید. فر را روی ۴۵۰ درجه فارنهایت تنظیم کنید و اجازه دهید تا گرم شود.
- خمیر فرم داده شده، پف کرده و دو برابر خواهد شد. از کاغذ روغنی کمک گرفته و خمیر را با دقت به درون قابلمه که از قبل گرم شده است انتقال دهید. در صورت تمایل میتوانید با یک قیچی آشپزخانه و یا یک چاقوی تیز بر روی خمیر را برش بزنید. در این صورت نان در حین پخت میتواند حجیم شود.
- درپوش قابلمه را گذاشته و آن را درون فر بگذارید. نان را به مدت ۳۰ دقیقه بپزید.
- درپوش قابلمه را بردارید و بگذارید نان ۱۵ دقیقه دیگر بپزید. همچنین میتوانید جهت اطمینان از پخت نان یک دماسنج را درون کیک فرو کنید. اگر ۲۱۰ درجه فارنهایت را نشان داد، نان پخته است.
- قابلمه را از فر خارج کرده و به کمک کاغذ روغنی از ظرف بیرون آورده و به ظرف مورد نظر منتقل کنید. قبل از برش زدن نان اجازه دهید حداقل به مدت ۱۵ دقیقه خنک شود.
توصیه نهایی
با توجه به اینکه طرز تهیه این نان بسیار راحت است و پروسه پخت آن تنها ۸ ساعت طول میکشد، سعی کنید به مقدار نیازتان بپزید تا به صورت تازه آن را مصرف کنید. البته برشهای باقیمانده نان را میتوانید بستهبندی کنید و تا ۳ روز در دمای اتاق نگه دارید. همچنین میتوانید در یک پوشش پلاستیکی و یا فویل بپیچید و به مدت ۳ ماه در فریزر نگه دارید.