در چرنوبیل چه گذشت؟
- محصول کشور آمریکا و انگلیس، سال ۲۰۱۹
- ژانر: درام، تاریخی
- نویسنده: کریگ مازین
- کارگردان: جوهان رنک
- ستارگان فیلم: جرد هریس، استلان اسکارسگارد، پل ریتر، جسی باکلی، امیلی واتسون
فاجعه اتمی چرنوبیل یکی از فاجعههای بزرگ تاریخ بشریت است که در سال ۱۹۸۶ در اوکراین اتفاق افتاد و تا امروز اثرات این اتفاق غیرنظامی برجای مانده است.
خطاهای انسانی در آغاز کار نیروگاههای اتمی باعث آتش سوزی و فجایع انسانی زیادی شد. کشورهای روسیه، اوکراین و بخشی از اروپا درگیر تبعات این انفجار شدند و طبق نظر سازمان جهانی تعداد قربانیان این اتفاق ۶۰۰ میلیون نفر تا امروز بوده است.
مینی سریال چرنوبیل به مانند کوهی از درد است یا شاید یک باتلاق درد که هرچه بیشتر تقلا میکنی بیشتر در آن فرو میروی و رهایی از جریان و دردی که به نمایش گذاشته شده، بسیار سخت است. این سریال یک تراژدی بدون قهرمان است زیرا افرادی چون شربینا، خومیوک و لگاسف تلاش داشتند به طریقی عوارض این فاجعه را کاهش بدهند اما سیاست حاکمان به گونهای دیگر بود و به دلیل عدم حمایت دولت از این افراد، تاثیر رفتار این افراد هم کم میشود.
نگاهی به داستان سریال چرنوبیل
سریال چرنوبیل بهترین مینی سریال تا امروز است. فیلمی تاریخی از اتفاق دلخراش و ضدبشریت چرنوبیل است که در سال ۱۹۸۶ اتفاق افتاده است. این سریال به فاجعه ای که در کشور اوکراین اتفاق افتاده و به اتفاقاتی چون انفجار هسته راکتور و در نتیجه تخلیه کامل شهر پریپیات نگاه می کند.
در آغاز سریال والری لگاسف در حال ثبت حقایقی است که افراد از آن خبر ندارند و بعد از کشف حقایق خودکشی میکند و داستان با یک نگاه به عقب شروع میشود. در این فیلم به خطاهای انسانی که باعث این اتفاق شده، به خوبی پرداخته و مشکلات مدیریتی و حتی علمی روسها را نشان داده و دلیل این اتفاق را تاسیسات ضعیف معرفی خواهد کرد. از نگاهی دیگر در این فیلم نشان میدهند کسانی که به منطقه میآیند برای کنترل حادثه چرنوبیل هرکدام چگونه از بین خواهند رفت و بعدها معلوم خواهد شد، در این مرکز، تحقیقات هستهای انجام شده و کسانی که در منطقه حضور داشتند هرکدام به طریقی بیمار شده و فوت میکنند.
در این سریال ویرانی به تصویر کشیده میشود و داستان دلخراش چرنوبیل، به شکلی بسیار جذاب به نمایش گذاشته شده است. سریال چرنوبیل قهرمانان گم شده در داستان را به خوبی نشان میدهد و نمایان می کند که یک حکومت تمامیت خواه، چگونه با دروغ و سهل انگاری برای حفظ قدرت خود، بر این داستان دلخراش سرپوش میگذارد و این کار دولت چه آثار مخربی را بر زندگی شهروندان بر جای خواهد گذاشت.
مطلب مرتبط: معرفی فیلم تئوری همه چیز (The Theory of Everything)
نقد مینی سریال معروف چرنوبیل
اگر بخواهیم در مرحله اول به فرم سریال چرنوبیل توجه کنیم باید این سریال را از این جهت بسیار باکیفیت در نظر بگیریم، زیرا موزیک متن فوق العاده و توجه به نور و رنگ بسیار زیبا نشان داده شده است. انتخاب مناسب صدای محیط باعث میشود بیننده همزاد پنداری خوبی داشته باشد و پریشان حالی افراد را به خوبی درک کند.
سریال با یک مقدمه کوتاه شروع شده و سپس به لحظات پس از انفجار میپردازد. بیننده در لحظات اولیه درک درستی از اتفاقی که افتاده ندارد و این امر باعث خواهد شد که جذابیت سریال بالاتر برود. از این اتفاق تا انتهای فیلم، داستان برروی یک روال کلی طی خواهد شد.
البته اگر دقت بیشتری به لهجه بازیگران فیلم شده بود و سعی میشد نگاه بهتری به داستان عاشقانه آتشنشان گردد، داستان جلوه بهتری میگرفت، از طرفی نیز بهتر بود داستان تبلیغات سیاسی را در نظر نمیگرفت و به اصل داستان می پرداخت.
از نگاه ویلیام فیلیپس، مدرس سینما، این فیلم شاید به درستی واقعیت را ادا نکرده باشد، زیرا لازم است برای اینکه فیلم جذاب تر شود و افراد، مشتاق مشاهده این فیلم شوند از عناصری استفاده کنند تا این واقعه سخت و دلخراش کمی جلوه بهتری پیدا کند. البته واقعه چرنوبیل به گونهای بیان شده که در تاریخ جامعیت لازم را پیدا نکرده است و افراد مختلف به گونههای مختلف این داستان را نقل کردهاند. این امر باعث شده است نتوان نگاه کاملی به این داستان داشت و به درستی شخصیت پردازی کرد.
شاید درست باشد که اشاره کنیم، در سریال چرنوبیل تلاش شده، داستانی بر علیه کشور روسیه ساخته شود و بیشتر از واقعیت داستان، روسیه را مقصر اصلی این ماجرا بداند. البته نباید از نقش دولتمردان در فاجعه چرنوبیل بگذریم. در فیلم چرنوبیل، به درستی نقش سیاست مردان در دامن زدن به فاجعه نشان داده شده است. سیاستمدارانی که از اطلاعات فاجعه در جریان هستند اما پافشاری زیادی در سربسته نگه داشتن این داستان دارند مقصر اصلی داستان خواهند بود. این گروه تلاش دارند هر عامل انسانی را از بین ببرند تا خبر شکست پروژه چرنوبیل به گوش خارجی ها و مخصوصاً آمریکایی ها نرسد.
پرهیز از درز خبر و زیر سوال رفتن توانایی و آبروی علمی کشور، از جان میلیونها آدم اهمیت بیشتری داشته است. تاخیر در اعلام سطح خطر و آلودگی هوا به مواد رادیواکتیو در همان ساعات و روزهای اولیه باعث اشتباهاتی شد که در نتیجهی آن و به مرور، بیش از بیست هزار نفر را به کام مرگ کشاند. خاموشی سه ساله حکومت شوروی در تقاضای کمک جهانی نیز باعث گسترش دامنه آلودگی در سطح وسیعی از اوکراین و روسیه و قاره اروپا شد، به درستی در این فیلم همه این صحنهها به نمایش گذاشته شده است.
داستان به نوع بسیار زیبا پایان پیدا میکند. شهادت ها و ادگاه نمایشی نشان داده شده و در یک فلش بک نهایی وقایعی که باعث انفجار شده را نشان داده است. اما پایان این داستان را نوع دیگری میتوانستند نشان دهند و به درستی این فیلم را جمع بندی کنند. در ۵ ساعتی که در سریال چرنوبیل، وقایع نشان داده شد، بهتر بود صحنه پردازی بهتری صورت بگیرد تا حس خبری بهتری به داستان ببخشد.
دیدن این فیلم خالی از لطف نیست، این مینی سریال بسیار زیبا، چرنوبیل را نشان داده است اما دو فیلم دیگر با نامهای “الکس گیبنی” و “ایمی برگ” خیلی جلوتر از این سریال توانستند به داستان چرنوبیل بپردازند.
چرنوبیل میتوانست سریالی شود بسیار خسته کننده و پر از داستان های ناراحت کننده که بیننده درک درستی از ماجرا پیدا نکند، اما این سریال به خوبی چالش داستانهای تاریخی را برای خود به یکی از نقاط قوت تبدیل کرده است. این داستان به خوبی توانسته است جزئیات بزرگترین واقعه ضدبشریت را نشان دهد.